2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kissinger: Itt az idő tárgyalni Putyinnal

A volt amerikai külügyminiszter szerint nem szabad annak drukkolni, hogy Oroszország destabilizálódjon.

Az ukrajnai háborúnak biztosan vége lesz, nagyon valószínű, hogy Oroszország ezután is nagyhatalom marad, ezért fontos lenne folytatni a dialógust Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai békéről – véli Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter.

A Portfolio szerint Kissinger úgy véli, hogy nem szabad, hogy a háború csak azért folytatódjon, mert a nyugati hatalmak ezzel úgy vélik, meg lehet dönteni Vlagyimir Putyin elnök kormányát, szerinte ennek ugyanis Putyin népszerűtlensége ellenére nincs támogatottsága. Kissinger szerint „megkönnyítené a tárgyalásokat,” ha Putyin megbukna, de nem szabad, hogy ez legyen a cél.

„Egy nap vége lesz ennek a háborúnak”

Kissinger szerint annak sem szabad drukkolni, hogy Oroszország destabilizálódjon, szétessen, ennek ugyanis kaotikus következményei lennének a Közel-Kelet és Közép-Ázsia stabilitására nézve.

„Egy nap vége lesz ennek a háborúnak. A háború után Ukrajna és Oroszország kapcsolatát újra kell definiálni. Európa és Oroszország kapcsolatát is újra kell definiálni, mert Oroszország továbbra is fontos része lesz a nemzetközi kapcsolatoknak” – mondta Kissinger a német lapnak. Kissinger arról is beszélt, hogy

nem szabad engedni Oroszország nukleáris fegyverekkel való zsarolásának.

„Nagyon törékeny helyzetet eredményez, ha két nukleáris hatalom vív küzdelmet egy nem nukleáris hatalom területéért. De nem szabad behódolni Oroszország nukleáris fegyverekkel való fenyegetésének” – mondta Kissinger. A volt külügyminiszter úgy véli, nem fogja Putyin átlépni azt a nukleáris status quot, ami fennáll a második világháború óta, de nem is szabad Oroszországgal olyan megállapodást kötni, amit csak a nukleáris fegyvereivel való zsarolással ér el Moszkva.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató