2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kamu Geri giga-hitelbe verné Budapestet

Maratoni ülésre készül szerdán a Fővárosi Közgyűlés: a képviselők 58 előterjesztésről szavazhatnak nyíltan, egy előterjesztésről pedig zárt ajtók mögött. 



A szerdai előterjesztések között szerepel, hogy a főváros ismét megpróbál hitelt felvenni,

ezúttal 32,4 milliárd forintot.

Budapest vezetése korábban többször is szeretett volna hitelt felvenni, azonban ahhoz, hogy ezt megtehessék, a kormány jóváhagyása is szükséges, ez pedig eddig mindig elmaradt.

A 32,4 milliárdos hitelcsomagról Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: a főváros idei költségvetésében számolnak ezzel az összeggel, csak ennek birtokában tudják fizetni majd számláikat, enélkül nem.

Kiss Ambrus emellett azonban jegyez egy másik előterjesztést is: ugyancsak a hajléktalanügyi stratégia megújításához kapcsolódóan indítanak egy, a lakhatási körülményeken segíteni akaró pályázatot is. Ha elfogadja a közgyűlés, akkor a fővárosi tulajdonú lakásokban élők pályázhatnak húsz százalékos önrész hozzáadásával 50 és 400 ezer forint közti összegekre, amiket a lakásuk felújítására költhetnek.

Június harmincadikán megszűnik a még 2020-ban a koronavírus miatt bevezetett helyi díjmegállapítási moratórium, ami miatt eddig a szociális szektorban nem lehetett sehol növelni az ellátási díjon. A főváros gondozásában lévő idősotthonokban utoljára 2018-ban emelték az ellátás díját, ha azonban szerdán a közgyűlés elfogadja, 2022-ben újabb emelés jöhet. Az emelés mértéke – hiába van indokként például a felpörgő infláció is feltüntetve – nem az infláció növekedésének mértékét fogja lekövetni, hanem a nyugdíjak 2020-2021-es emelkedésének mértékét. Az emelés így tíz százalékos lesz.

Emelkedik a fővárosi bölcsődékben és óvodákban a közétkeztetés ára is, ezekben az intézményekben 2015 szeptembere óta nem volt emelés, azonban most 15 százalékos lesz. Kiss Ambrus egy háttérbeszélgetésen az emelést a felpörgő élelmiszerárakkal indokolta: mint mondta, 2021 májusához képest a kenyér ára 38 százalékkal, a baromfié pedig 34 százalékkal drágult meg.

Átalakítaná a főváros vezetése Budapest szmogriadótervét is. Az előterjesztésből kiderül, hogy ha azt a közgyűlés megszavazza, akkor szmogriadó esetén az EURO 3-as dízelmotorral szerelt autókkal nem lehet majd közlekedni a főváros területén. A taxik a szabályozás alól mentességet kapnának.

Az előterjesztések sorában szerepel a Budakeszi út felújítása is. A Budakeszi út a főváros egyik legfontosabb bekötőútja: a Zsámbéki-medence Budapesten dolgozó lakosságának egy része ezen az úton keresztül ingázik nap mint nap, az út óriási forgalmat bonyolít. A Budakeszi úthoz két ok miatt nyúlnak hozzá: egyrészt, mert a Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) megrendelésében a Kuruclesi út és a városhatár közötti szakaszon kétirányú, szakaszos buszsávokat hoznának létre az útburkolat megújításával, ezzel egyidőben pedig a Fővárosi Vízművek felújítaná a Budakeszi út alatti vízvezetéket. „Így szükségessé válik a buszsávval nem érintett szakaszok felújítása is” – áll az előterjesztésben.

Egyelőre az azonban nem világos, hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok: az előterjesztés elfogadásával a képviselők egy együttműködési megállapodásról döntenek, amiben a főváros, az NKK és a Vízművek összehangolta a Budakeszi út felújításának tervét.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt a parkolási rendszer átalakításáról és a tömegközlekedés pótdíjösszegeinek megemeléséről is: 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató