2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter: Újra jön a földgáz Magyarországra

A külgazdasági és külügyminiszter a Mol, az MVM, a Sea Energy valamint az Atomenergia Hivatal vezetőivel egyeztetett Magyarország energiabiztonságáról. A megbeszélést követően közétett videónyilatkozatában Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy újra indult a földgázszállítás a Török áramlat vezetéken, ezzel hazánk energiaellátása ismét stabilizálódott.

Sikeresen zárultak a Török Áramlat gázvezeték karbantartási munkálatai, hétfő este 7-től újra megindult a gáz forgalmazása Magyarország irányába – közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter elmondta: az Oroszországból induló, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át érkező gáz a Moszkvával kötött hosszú távú gázvásárlási szerződésnek megfelelő, pontos mennyiségben érkezik Magyarországra.

A déli szállítási útvonal megbízhatósága továbbra is 100 százalékos

 – igézte a Világgazdaság Szijjártót.  

A miniszter emlékeztetett Moszkva a Nyugat-Európába irányuló gázszállításokat jelentős mértékben csökkentette az elmúlt időszakban, ennek eredményeképp az Ausztria felől Magyarországra érkező orosz gáz mennyisége a szerződésben foglaltnak mindössze a fele. A két irányból Magyarországra érkező orosz gáz mennyisége így a hosszú távú szerződésben meghatározott mennyiségnek jelenleg a 88-89 százaléka érkezik mag az országba.

Ez napi szinten 1,3 millió köbméter gáz kiesését jelenti a hazai ellátási rendszerből,amelyet a Török Áramlaton érkező gáz mennyiségének növelésével próbálnak pótolni. A hiány a miniszter szerint Magyarország ellátásbiztonságát nem veszélyezteti, a nyugati irányból hiányzó mennyiséget a MVM az osztrák spot-földgáz piacon minden nap beszerzi. Szijjártó elmondta, míg az európai országok stratégiai tárolóinak feltöltöttsége jelenleg az éves fogyasztásuk átlag 15 százalékát tudná fedezni, addig ez az arány Magyarországon jelenleg 23 százalék, azaz a hazai tárolók feltöltöttsége jóval az európai átlag felett van.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató