2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Törökország visszavonta a finn és svéd NATO-csatlakozással szembeni vétóját

Törökország feloldotta a Finnország és Svédország NATO-tagság iránti kérelmével szembeni ellenvetését, megnyitva ezzel az utat a két ország előtt a katonai szövetséghez való csatlakozáshoz – írja a Politico.

A három ország kedd este Madridban, a NATO-vezetők csúcstalálkozóját megelőzően egyetértési nyilatkozatot írt alá.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt a közvélemény egész Észak-Európában a NATO felé fordult, ami arra késztette Helsinkit és Stockholmot, hogy május közepén hivatalosan is kérvényezzék a tagságukat. A török vezetés azonban az országok kurd csoportoknak nyújtott állítólagos támogatásával és a fegyverexporttal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva mindezidáig gátolta a folyamatot.

Kedden, hetekig tartó tárgyalások után a három ország megegyezésre jutott.

„Külügyminisztereink háromoldalú memorandumot írtak alá, amely megerősíti, hogy Törökország a héten tartandó madridi csúcstalálkozón támogatni fogja Finnország és Svédország meghívását a NATO-tagságra” – áll Sauli Niinistö finn elnök közleményében. „Közös memorandumunk aláhúzza Finnország, Svédország és Törökország elkötelezettségét, hogy teljes körű támogatást nyújtanak egymás biztonságát fenyegető veszélyekkel szemben” – tette hozzá a finn államfő. „Az, hogy NATO-szövetségesekké válunk, tovább erősíti ezt az elkötelezettséget”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató