2022. augusztus 20. - István
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Belga energiaügyi miniszter: A helyzet rendkívül súlyos!

Tinne Van der Straeten szerint az energiaárak még tovább emelkedhetnek, ha Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást.

Belgium gázfogyasztása az idei év első hat hónapjában 18,5 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában, de a helyzet továbbra is rendkívül súlyos – közölte Tinne Van der Straeten, energiaügyi miniszter kedden a szövetségi parlamentben.

A The BrusselsTimes hírportál tudósítása szerint, a miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány minden fronton készül az gázárak erőteljes emelkedésére és esetleges gázhiányra. Van der Straeten felhívta a figyelmet: „A fájdalmas valóság az, hogy az energiaárak magasak maradnak, sőt, még tovább emelkedhetnek, ha Oroszország teljesen leállítja a gázszállítást. Bár semmi jel nem utal ellátási problémára, a helyzetet minden nap értékeljük.

Az energia takarékos felhasználása most a legfontosabb”

 – tette hozzá.

Hangsúlyozta továbbá, hogy hosszabb távon létfontosságú az épületek szigetelése.

„Belgiumban most mindenkinek azzal kellene foglalkoznia, hogy tanácsot adjon a polgároknak azzal kapcsolatban, hogyan szigetelhetik a lakásaikat, házaikat, vagy hogyan szerelhetnek fel napelemeket és milyen energia-takarékossági intézkedéseket vezethetnek be. Ez most kormányunk közös felelőssége” – idézte a miniszter szavait a The BrusselsTimes.    

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató