2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Parádés magyar bronz a vizes vb legbrutálisabb versenyében

Az erejét jól beosztó Gálicz Péter remekül hajrázott és a harmadik lett a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében. Kalmár Ákos a nyolcadik lett.

 

Csütörtökön rendezték a vizes világbajnokság alighanem legkeményebb számát, a nyíltvízi úszók 25 kilométeres számát a Lupa-tavon. A férfimezőny reggel 7-kor rajtolt Kalmár Ákossal és Gálicz Péterrel, míg a nők tíz perccel később Rohács Rékával az indulók között. Az eredeti terv szerint 9-kor lett volna a kezdés, de a hőség miatt tették végül korábbra.

A válogatottság életben maradásához szükséges lenne, hogy produkáljon egy válogatott szintű nyolcba kerülést

– ezt Kalmár edzője, Szokolai László mondta az M4-nek a verseny közben, tanítványa pedig mindezt komolyan is vette, a megbeszélt taktika szerint az élmezőnnyel tartott végig, sokáig a második helyen tempózott, de féltávnál ő állt az élen is, miközben Gálicz is ott volt az elején.

Az utolsó öt kilométer előtt volt egy tempóváltás, Kalmár pedig visszacsúszott a nyolcadik helyre, de csak egy rövid időre, visszatért aztán másodiknak, az utolsó körnek pedig a harmadik pozícióból vágott neki. Szinte hihetetlen volt nézni, hogy a táv utolsó kilométereire megint felgyorsított a mezőny, és azt is, hogy Gálicz nemhogy tartani tudta ezt a tempót, hanem fokozatosan küzdötte fel magát, ezek szerint remekül spórolt az erejével – Kalmár pedig ott volt mellette az első hatban.

Az utolsó 900 méterre is a hatodik-hetedik helyen fordult rá a két magyar, miközben úgy tűnt, Axel Reymondtól nem lehet elvenni a győzelmet. A legutóbbi két vébét megnyerő franciát végül lehajrázta az olasz Dario Verani, viszont Gálicz feljött harmadiknak, majd abból is jól jött ki, hogy az utolsó kanyarban utolérték a női mezőnyt az élen állók. A magyar úszó végül a harmadikként ért célba.

Eddig csak Gercsák Csaba végzett dobogós helyen ebben a számban a magyarok közül, aki 2011-ben, Sanghajban lett bronzérmes. A 25 kilométeren abszolút újonc Kalmár Ákos a nyolcadik helyen ért célba.

A 22 éves Gálicz Magyarország negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű vizes világbajnokságon: a medencés úszók között Milák Kristóf 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a Lupa-tavon pedig a magyar váltó második lett.

 

(24.hu)

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató