2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Újabb hét majomhimlős esetet találtak hazánkban

Újabb hét embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő fertőzöttek száma Magyarországon - tájékoztatta az NNK csütörtökön az MTI-t.

A fertőzöttek 29-41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él. A betegek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelésre egyiküknek sem volt szüksége. A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.


Az NNK felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus lappangási ideje általában 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg. Ezek többnyire először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, minél hamarabb keresse fel a háziorvosát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató