2022. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon15°12°

Vezető katolikus lap: Akár Erdő Péter is lehet Ferenc pápa utódja

Az újság Erdő esetleges megválasztását Szent János Pál pápaságához hasonlítja. Szerintük Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború.

A Catholic Herald nevű lap szerint Erdő Péter bíboros lehet az utódja Ferenc pápának.

A cikk a bíboros 70. születésnapjára időzítve jelent meg. 

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő angol nyelvű lap úgy fogalmaz, hogy 

egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra.

Az esztergomi érseken kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A lap szerint Erdő pápaságával elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború. A cikkből kiderül: Erdő bíborost hagyományőrzőnek tartják, akit tisztelnek az egyház liberálisai is, így a Szentatya is. Ez azt sugallja, hogy Erdő Péter összetartó erő lehet az egyházon belül. A lap emlékeztet: a magyar bíboros  hangosan kiállt az ortodox keresztények megszólítása mellett, ami a jelenleg Magyarországon élő nagy számú ukránok számára jelentős gesztus volt. 

A Catholic Herald Orbán Viktort is megemlíti a cikkben.

Szerintük a magyar kormányfő – aki maga református, de felesége katolikus – rendkívül fontos pillanatnak tartaná a magyar pápát, különösen azért, mert továbbra is Közép- és Kelet-Európa vezetőjeként, valamint a nyugati kereszténység védelmezőjeként jellemzi Magyarországot és Lengyelországot. Erdő Péter még 2015-ben, az európai menekültválság tetőpontján, amikor Ferenc pápa felszólította a katolikusokat, hogy

fogadjanak be menekülteket, azt mondta, hogy a menekültek befogadása embercsempészetnek számít . 

Éppen ezért az újság Erdő esetleges megválasztását  Szent János Pál pápaságához hasonlítja, aki a közép- és kelet-európai kommunizmus összeomlásában meghatározó szerepet játszott. Bár a Catholic Herald tartózkodik attól, hogy Erdő bíborost Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlen hívének nevezze, megjegyzi: néhány nyilatkozata az EU-n belüli kulturális összecsapások élvonalába tartozó magyar miniszterelnökhöz kötődik, ami érthető, hiszen egy olyan ország katolikus vezetője, amely ma 80 százalékban keresztény, és a nagy európai kulturális szakadék konzervatív nacionalista oldalán áll.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató