2022. augusztus 20. - István
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Brüsszel további egymilliárd eurós EU-támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken tett javaslatot egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken – írja az MTI. A javasolt összeg az első része lenne a mintegy 9 milliárd eurós rendkívüli MFA-csomagnak, valamint kiegészítője az év első felében folyósított 1,2 milliárd eurós MFA-gyorssegélynek. Összesen tehát 2,2 milliárd euróra emelné az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott teljes makroszintű uniós pénzügyi támogatás összegét.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, az EU egyetértési és kölcsönmegállapodást ír alá az ukrán hatóságokkal, ezután a bizottság Ukrajna rendelkezésre bocsátja az egymilliárd eurót.

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak majd Ukrajna rendelkezésére. A támogatás célja, hogy megerősítse Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét, amelyet meggyengített az Oroszország által indított háború illetve az ebből fakadó gazdasági kihívások. Az EU költségvetése fedezi a hitel kamatköltségeit a szolidaritás jegyében. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató