2022. augusztus 20. - István
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Orbán Viktor: Nem szankciókra van szükség, hanem azonnali tűzszünetre, azonnali béketárgyalásokra

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, diplomáciai nagyüzem zajlott az elmúlt 10 napban.

Romló háborús helyzet Ukrajnában, háborús infláció, az ajtón kopogtató, háborús gazdasági válság, és egy közvetlen energiaválság. Ez nagyjából”

– foglalta össze a miniszterelnök a nemrég véget ért EU-csúcs legfontosabb témáit.

 

Ukrajna tagjelölti státuszáról

Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, de ez nem jelenti azt, hogy tárgyalások is lesznek - tette hozzá. Csak akkor lesznek tárgyalások, ha Ukrajna bizonyos dolgokat teljesít, így a magyarokra vonatkozó kéréseinket is. Zelenszkij megköszönte a segítséget, amit nyújtott Magyarország és folyamatosan nyújt. 

Orbán Viktor közölte, hogy az uniós csúcson nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszba.

Továbbra sincs megegyezés a balkáni bővítésről

 – tette hozzá. Fel kell venni ezeket az unióba, de folytatjuk a küzdelmet  atöbbi országgal, így Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal.

Erről tárgyalni sem vagyunk hajlandóak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy továbbra sem fogadnak el semmilyen szankciót a gázra. Még tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről. A NATO-csúcsról azt mondta, hogy nem nézett szembe a realitásokkal, mindenki az ukránok oldalán áll, mert semmi nem ad magyarázatot a háborúra. Orbán szerint ez nem Magyarország háborúja, és a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak. 

Gyorsítani kell a haderőfejlesztési programot 

Naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna  mondta a kormányfő.

Nagyon súlyos a helyzet Ukrajnában.

Luhanszk és Donyeck távoli helynek tűnik, és ha gyorsan változik a helyzet, akkor a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé. A haderőfejlesztési programok fel kell gyorsítani, a védlemi képességeket meg kell erősíteni. 

Orbán közölte, hogy meg kell találni a módját annak, hogy egy emberfeletti munkával a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük. A NATO is érzi, hogy baj van, és meg kell erősíteni a keleti szárnyat.

Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a követező hónapokban

– mondta Orbán Viktor.

Szankciókról szólva

A kormányfő arról is beszélt, hogy az uniós országok nagy része hisz a szankcókban, és ezért inkább úszunk az árral. Vannak pontok, ahol nem engedünk, ilyen az energia kérdése - tette hozzá. Elveszítenénk az együttműködés lehetőségét, ha minden egyes döntés esetében szót emelnénk.

Ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé

- mondta a kormányfő. Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség. Magyarországnak a béke oldalán kell lennie. A háborús inflációnak csak a béke vethet véget - mondta Orbán. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen.

A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg - mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy látja, háborús helyzet van, és most védekezünk. Nem most van itt az ideje, hogy előrébb lépjünk. Ma az eredmény, ha nem csúszunk vissza - tette hozzá. Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni.

Két migrációs nyomás érinti az országot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint. Olyan hogy mindkét nyomás egyszerre sújtsa egy országot, az csak Magyarország.Példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül - mondta a kormányfő. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek. Elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje, és pénzügyileg segítse.  

Idán már 750 embercsempészt fogtak el, míg tavaly csak 400-at. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg

- tette hozzá.

Határvadász egységek jönnek

Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek – tájékoztatott a miniszterelnök. És

erőszakkal szemben plüssmacikkal és virágcsokrokkal nem lehet védekezni”

– tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség, A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket - tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében - mondta a kormányfő. 3-4 ezer ember kell felvenni határvadász munkára.

Véget ért a kormányfői interjú.

 

(Origo - Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató