2023. október 02. - Petra
EUR : 391.25
USD : 368.76
Időjárás ikon23°

The Economist: Orbán Viktor még a partvonalról is képes gondot okozni

A lap elemzése szerint a magyar miniszterelnök „megfúrta” a globális minimumadót.

A PiS-kormány évek óta konfliktusos kapcsolatot ápolt az EU-val és a Bizottsággal, amiért a brüsszeli testület szerint átlép a liberális demokrácia normáin. Varsó a vádlottak padjára került, mivel politikusok döntöttek a bírák kinevezéséről, kipécézték a melegeket, és elhallgattatták a független sajtót – olvasható a The Economist elemzésében. 

A cikkben kifejtik, hogy válaszul

a lengyel vezetők Brüsszelt a Szovjetunióhoz hasonlították

és kétségüket fejezték ki, hogy kell-e alkalmazniuk a közösségi jogot. „Ezek után a szervezet befagyasztotta a lengyeleknek szánt támogatás egy részét. Ám ez immár a múlt, mert jött a háború” – mutat rá a brit lap cikke. 

Ezután kifejtik, hogy az invázió felforgatta az egész földrészt, metaforikus béke tört ki az EU-ban. A megjavult viszony nagyban hozzájárult, hogy Európa viszonylag egységessé vált. „Ám nem valószínű, hogy sokáig kitart az idilli állapot. Merthogy a lengyelek továbbra is igen messze vannak a franciáktól és németektől, márpedig változatlanul az utóbbiak diktálják a ritmust az unióban” –szögezik le. 

Ezt követően kifejtik: „A lengyelek úgy gondolják, hogy a határok védelmében a NATO-ra, következésképpen Amerikára kell támaszkodni. Mind az elnök, mind a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy

amikor Emmanuel Macron Putyint hívogatja telefonon, az olyan, mintha Hitlerrel akarna megállapodásra jutni.

Ez azonban nem a legjobb útja annak, hogy szívélyes kapcsolatot tartsanak fenn a francia vezetővel”.

Az orbánozás most sem maradt el 

„Elképzelhető, hogy Brüsszel hamarosan szintén belefárad a lengyelekbe” – olvasható az elemzés folytatásában. Szerintük a mostani békülékeny hang részben azt célozza, hogy elszigeteljék Magyarországot, az „illiberális” Budapest–Varsó-tengely másik tagját. Úgy vélik, hogy a két ország viszonya megromlott, mert a „magyar erős ember” a lengyel ízléshez képest túlságosan is közel került Moszkvához. Ezután érkezett a már jól megszokott orbánozás: „Orbán Viktor még a partvonalról is képes gondot okozni,

hiszen megfúrta a multikra kivetendő globális minimumadót,

pedig a lengyel fél már feladta ellenkezését a nemzetközi megállapodással szemben”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató