2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Öngól: Már Franciaország az orosz LNG legnagyobb felvásárlója

Franciaország lett az orosz LNG (cseppfolyósított földgáz) legnagyobb vásárlója. Erről a Die Welt című német lap számolt be a finn CREA agytröszt adataira hivatkozva.

Ennek oka, hogy az országnak gondjai vannak az energiaágazatban. Különösen sok atomerőműnek kellett műszaki okokból felfüggesztenie működését, ami a villamosenergia-termelés csökkenéséhez vezetett.

A lap emlékeztet, hogy Franciaország június közepe óta nem kap orosz gázt a vezetéken keresztül. Németországgal ellentétben azonban az országnak négy terminálja van az LNG fogadására.

Az orosz gázexport idei Európába irányuló csökkenése a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül történő szállítások májusi leállításával kezdődött, amelyet a két másik jelentős folyosón, az Északi Áramlaton és az ukrán gázszállító rendszeren keresztül történő szállítások csökkentése követett, ezután jött a Török Áramlat gázvezetéken keresztül történő szállítások rendszeres éves karbantartási munkálatai miatti leállás. Ezenkívül néhány európai vállalat nem volt hajlandó fizetni az új rubelalapú elszámolás szerint a szállításokért.

“A Gazprom április végén leállította a gázszállítást a Bulgargaznak Bulgáriában és a PGNiG-nek Lengyelországban, május utolsó napjaiban a Gasumnak Finnországban és a GasTerrának Hollandiában, nyár elején pedig a Shell Energy Europe-nak Németországban és az Orstednek Dániában, mert a vállalatok nem voltak hajlandók az új rubel alapú mechanizmus szerint fizetni a szállításokért.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató