2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Újjápéítési alapot kaphat Ukrajna az Európai Beruházási Banktól

Az ukrán miniszterelnök felszólította a donorországokat, hogy azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat.

A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB) a svájci Luganóban az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett konferencián, amelyen részt vesz többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is.

Ukrán miniszterelnök: Azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismertette az újjáépítési folyamat prioritásait.

Smihal egy több száz oldalas helyreállítási tervet mutatott be a konferencia résztvevőinek.

Felszólította a az egybegyűlteket, hogy azonnal kezdjék meg a legsürgősebb javításokat, például a vízellátás és a hidak helyreállítását. Ukrajna már 100 milliárd dollár értékű infrastruktúrát veszített el – mondta Smihal. Hozzátette: a becslések szerint legalább 750 milliárd dollárra (720 milliárd euróra) van szükség az újjáépítéshez.

Az EIB egy „EU-Ukrajna Gateway Trust Fund” (E-U GTF) létrehozását javasolja, amely kezdetben 20 milliárd eurót biztosítana vissza nem térítendő támogatásként, hitelként és garanciaként az európai uniós országoktól és az uniós költségvetésből – derül ki dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség idézett.

Magánbefektetők hozzájárulásával ezt követően akár 100 milliárd eurót is mozgósítanának, ami Ukrajna azonnali szükségleteinek mintegy felét fedezné.

A pénzt elsősorban az infrastruktúra, például a hidak, a víz- és energiaellátás, de akár a távközlési hálózatok újjáépítésére is fel lehetne használni.

Még hiányzik az EB és a tagállamok jóváhagyása

Az uniós támogatási alap létesítését az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

Ursula von der Leyen a konferencián azt jelentette be, hogy

az Európai Unió újjáépítési platformot hoz létre az ukrajnai újjáépítés koordinálására.

A platformot a beruházási igények feltérképezésére, a programok koordinálására és a források becsatornázására fogják használni. A platform nyitott az Ukrajna újjáépítésében részt venni kívánó országok, intézmények, a magán- és a civil szervezetek előtt. Olyan nemzetközi intézmények is részt vesznek majd benne, mint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank – mondta Von der Leyen.

Orosz pénzből finanszírozná az újjáépítés nagy részét Ukrajna

Smihal értésre adta, hogy az ukrán kormány az újjáépítést nagyrészt orosz pénzből akarja finanszírozni. Úgy vélte, hogy az orosz állam és az oligarchák világszerte befagyasztott, nagyjából 300-500 milliárd dolláros vagyonát kellene felhasználni hozzá.

A kétnapos luganói találkozón mintegy 40 potenciális donorország, valamint nemzetközi szervezetek és pénzügyi intézmények vesznek részt.
(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató