2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Elkezd letérdelni Németország: Hamburgban korlátoznák a meleg vizet és a fűtést

Hamburg, az Európai Unió legnagyobb városa, amely nem főváros, arra figyelmeztetett, hogy az orosz energiaválság okozta káosz miatt forró víz esetén már mennyiségi limiteket vezethetnek be háztartásonként.

Jens Kerstan, Németország második legnagyobb városának környezetvédelmi szenátora a Welt am Sonntag című német lapnak szombaton azt mondta, hogy Hamburg akut gázhiány esetén a napok bizonyos időszakaira korlátozhatja a meleg víz elérhetőségét és mennyiségét – írja a Business Insider alapján a napi.hu.

„Sokkal súlyosabb válságban vagyunk, mint azt a legtöbben gondolják” – mondta Kerstan a Hamburger Abendblattnak adott külön interjúban vasárnap. Arra buzdította az embereket, hogy rövidebb ideig zuhanyozzanak, kerüljék a kádfürdőket, és szereljenek be modern termosztátokat és víztakarékos zuhanyfejekkel ellátott zuhanyrózsákat.

„Minél többet spórolunk most, annál jobb lesz a helyzet télen, mert a tárolók megtelnek” – mondta a Hamburger Abendblattnak a földgáz iránti kereslet csökkentéséről szólva.

A Gazprom levágta az ellátást

A nyugati országok az orosz energiaforrásoktól próbálnak elfordulni, miután az ország február végén megszállta Ukrajnát. Egyesek szankciókat vezettek be az orosz energiaszektor ellen, hogy megpróbálják elvágni a hadsereg finanszírozását, míg Oroszország maga is leállította egyes országok, köztük Németország gázszállításait, mivel azok nem voltak hajlandók rubelben fizetni.

Németország gazdasági és éghajlati minisztériuma közölte, hogy korábban a gáz mintegy 55 százalékát Oroszországból importálta, de ez április közepére 35 százalékra csökkent. Berlin szerint az orosz import 2024 nyarára földgázfogyasztásának mindössze 10 százalékát teheti ki.

Más országokhoz hasonlóan Németország is igyekszik betömni a gázellátásban keletkezett hiányt. A Német Szakszervezeti Szövetség vezetője a Bild am Sonntagnak azt mondta, hogy a gázszűkület "egész iparágak", köztük az alumínium-, az üveg- és a vegyipar összeomlását okozhatja.

Ráadásul június közepén a Gazprom csökkentette az Északi Áramlat 1., a legfontosabb német ellátási útvonalon tranzitált mennyiséget: karbantartási munkálatokra hivatkozva 50 százalékkal vágták vissza a szállított gázmennyiséget. A lépés hátráltatja Németországot abban, hogy a gáztárolóit feltöltse, pedig az elmúlt hónapokban ezzel már jól haladtak. Mostanra 58 százalékos telítettségen vannak, ami jobb, mint a tavaly nyári állapot. Az EU-s tárolók betárazottsága is már közel 60 százalékos.

Alternatív gázforrásokat keresnek 

Az ország több földgázt importált Norvégiából (amely fokozza a kitermelését) és Hollandiából, valamint több cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államoktól és Katartól. Az energiahatékonyság ösztönzése és a megújuló energiával kapcsolatos infrastruktúra kiépítése mellett Németország rövid távú megoldásként tervbe vette a használaton kívüli szénerőművek beindítását is.

Jens Kerstan a Welt am Sonntagnak elmondta, hogy a melegvíz esetleges adagolása mellett a város a kerületi fűtési hálózatban a maximális szobahőmérséklet csökkentését is fontolóra veheti. Elmondta, hogy gázhiány esetén technikai okok miatt Hamburgban nem lehetne mindenhol különbséget tenni a kereskedelmi és a magánfogyasztók között.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató