2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Félelem és rettegés Európában: több norvég gázmezőn leáll a kitermelés

Dolgozói sztrájkra hivatkozva ideiglenesen három olaj- és gázmezőn is leállítja kitermelését a norvég Equinor, tovább nehezítve ezzel a regionális, és általában az európai gázellátást, fokozva továbbá az egész kontinenst érintő ellátási gondokat.



A döntés a Financial Times kalkulációja szerint akár négyhavi csúcsra emelheti az európai gázárakat.

A hétfő este kezdődött sztrájk napi 89 ezer hordó kőolaj-egyenértéknek megfelelő mennyiség napi kitermelését veszélyezteti a Norvég kontinentális talapzaton. A dolgozói szakszervezet az elkövetkező napokban ráadásul további akciókat helyezett kilátásba, és ez a Norvég Olaj- és Gázipari Szövetség figyelmeztetése szerint akár 13 százalékkal csökkenthetik az ország napi gázexportját.

Mindez történetesen egy olyan időszakban történik, amikor Európa minden korábbinál jobban rá van utalva a norvég gáztartalékokra. Az ukrajnai invázióval fellépő gázhiány miatt a kontinentális gázárak már így is egekbe szöktek, és meredeken nőnek a vállalkozások és a háztartások költségei.

A Norwegian Petroleum szerint az elmúlt években Norvégia az európai gázszükséglet 20-25 százalékát szállította, beleértve az Egyesült Királyságot is.

Az európai nagykereskedelmi gázárhoz kötött határidős gázár kedden 8 százalékkal, megawatt óránként 175 euróra ugrott - ez a szám március óta nem volt ilyen magas, és ötszöröse az egy évvel ezelőtti szintnek. A villamosenergia-árak is rekordmagasságban járna a térségben, miután a francia atomerőművek karbantartási problémái hozzáadódnak a gázár okozta emelkedéshez.

A norvég olajipari dolgozókat tömörítő Lederne szakszervezet közölte, hogy tagjaik keddtől újabb három kitermelőhelyre - Heidrun, Kristin és Aasta Hansteen - terjesztik ki a sztrájkot, és további eszkalációval is fenyegetnek. A vita középpontjában az áll, hogy a dolgozók béremelést követelnek a növekvő infláció ellensúlyozására, amelyet jelentős részben épp az ukrajnai orosz invázió nyomán megugró nyersanyagárak okoznak.

Nem csoda, ha a kereskedők egyre pesszimistábbak azzal kapcsolatban, hogy Moszkva teljes mértékben visszaállítja a gázáramlást az Észak-Németországba vezető Nord Stream 1 gázvezetéken a 10 napra tervezett karbantartás után.

Az orosz állami tulajdonban lévő Gazprom a múlt hónapban 60 százalékkal csökkentette a vezeték kapacitását, hivatalosan „a nyugati szankciókkal összefüggő műszaki problémákra” hivatkozva, miközben elvetette annak lehetőségét, hogy alternatív vezetékeken keresztül biztosítsa az ellátás fenntartására.

A norvégiai szállítások mellett Európa rekordmennyiségű cseppfolyósított földgázt importál, javarészt az Egyesült Államokból, hogy még tél előtt feltöltse a gáztárolók készleteit.

A Nemzetközi Energiaügynökség negyedéves gázpiaci jelentésében azt írta, hogy a kontinensnek az orosz csővezetékes szállítások helyettesítésére irányuló, megugró LNG-kereslete az egész világon éreztette hatását, és „kivételesen szűkös” globális piacot eredményezett, ami komoly feszültséget és keresletrombolást eredményezhet más piacokon.

(FT)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató