2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Gyöngyösi: Amit Orbán Viktor csinál, az konkrétan hazaárulás

Hogy valaki kormányon miért hülyül meg, és miért választja az elszigeteltséget, nem értem. 

 

(...)

„Kellett küzdeni a Jobbiknak néppártosodás közben, hogy a kimutathatóan erős oroszbarát irányvonalat is kigyomlálják? Tulajdonképpen előbb voltak látványosan oroszbarátok a Fidesznél, és ugye volt egy ügynökük is.

Ha Kovács Béláról tényként szeretnénk kijelenteni, amit ön állított, ahhoz az kellett volna, hogy elkapják, lefüleljék, és az egész szervezetet tartótiszttel együtt lebuktassák. De nem ez történt. Ezen dolgoztak a magyar szolgálatok, amikor feltételezem, valaki leszólt Orbán Viktornak, vagy ő maga rájött, hogy egy orosz kémhálózat lebuktatása komoly diplomáciai botrányt fog okozni, ezért inkább a sajtóban robbant a hír, az orosz kémhálózat meg felszívódhatott. 

Az igazi kérdés nem az kéne, hogy legyen, mit keresett Kovács Béla a Jobbikban, hanem az, hogyan fordulhat elő, hogy egy ország intézményes pártját nem védik meg a titkosszolgálatok egy beépülő orosz ügynöktől, ha az. És hogy fordulhat elő, hogy ha nyomoznak egy ügynök után, a hálózat felgöngyölítése előtt hírt csinálnak belőle, hogy elfuthasson?

Lehet, hogy nekünk oroszországi kapcsolatok miatt magyarázkodnunk kell, de én egészen addig nem vagyok erre hajlandó, amíg Orbán Viktort valaki meg nem kérdezi arról, mi a fene történik itt. Amit ő csinál, az konkrétan hazaárulás.

De az szép angol szóval élve nem klasszikus whataboutism, hogy ön nem magyarázkodik az orosz kapcsolatai miatt, amíg másoknak is vannak?

Totális aránytévesztésnek tartom, hogy bennünket megkérdeznek arról, hogy Kovács Bélával mi van, holott nekem semmilyen eszköz nem áll arra rendelkezésre, hogy megmondjam. De Orbán Viktor kezében ott egy titkosszolgálat, kémelhárítás, hírszerzés, minisztériumok és nyugati kapcsolatok. Orbán Viktor gondoskodott róla, hogy ez a hálózat soha le ne bukjon, és beszüremkedjen olyan pártokba, amilyen a Jobbik. De soha nem fogjuk megtudni, hála a Fidesznek.

Azért a Jobbik környékén úgy általában véve is ott volt a radikális jobboldalra jellemző putyinizmus. Gondolom, most már lenne következménye annak a pártban, ha valaki példaértékűnek nevezné a krími népszavazást.

Persze. De ez ugyanolyan, mint hogy a Fideszben az oroszellenesség szinte feltétel volt. Néha a Fidesz még olyan helyzetben is atlantista hűségnyilatkozatokat tett, amikben nem is volt erre szükség.

A Fidesz változása is olyan őszinte, mint a Jobbiké akkor?

Szerintem az, hogy a Jobbik levetkőzte az oroszbarátságot, és Európa-párti fordulatot vett, egy pozitív folyamat. Az viszont magyarázatra szorul, hogy valaki az Európai Néppárt egyik legerősebb tagja, kormányon van, és ehelyett Marine Le Pent és Salvinit választja, és azon ügyködik, hogy tudna függetlenként az Európai Parlamentben teljesen vállalhatatlan formációkkal összegrundolni valami mozgalmat.

Olyan emberekkel, akik soha nem voltak, és nem is lesznek kormányon. Hogy ebben mi a buli, azt nem látom. Abban, hogy valaki önreflexió útján kijavítja a hibáit, érthető és pozitív, de azt, hogy valaki kormányon miért hülyül meg, és miért választja az elszigeteltséget, nem értem.”- mondta a Jobbik friss elnöke az azonnali nevű valaminek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató