2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Combosodik a forint az MNB és a kormány összehangolt lépésére

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot. Azt is bejelentették, hogy jövő kedden a jegybanki alapkamatot is megemelik, így néhány nap eltéréssel a két kamatláb újra egy szintre emelkedik – olvasható az Index cikkében.  Azt írják: a Kormányinfón Gulyás Gergely fogalmazta meg, hogy az Európai Bizottság álláspontját a magyar kormány négy kérdésben is elfogadja, ezzel pedig talán az EU-s forrásokról szóló megállapodás is hamarabb megszülethet.

A forint a hírek együttes hatására az euróhoz, az amerikai dollárhoz és a svájci frankhoz képest is erősödésnek indult.

Csütörtökön reggel 9 órakor a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti tenderén 200 bázisponttal (2 százalékponttal) emelte meg a kamatot. Kicsit később pedig azt is közzétették, hogy nem várat magára sokat az sem, hogy a jegybanki alapkamat ezzel egy szintre kerüljön, hiszen jövő kedden, 2022. július 12-én az alapkamatot is megemelik.

A forint körüli hangulatot tovább javították Gulyás Gergely szavai

Az egyhetes betéti kamat emelésének hírére a forint először fel-le csapkodásba kezdett, majd amikor megérkeztek a hírek arról is, hogy a befektetőknek az alapkamat emelésére is csak néhány napot kell várniuk, akkor a forint érezhető erősödésbe kapcsolt.

A forint körüli hangulatot tovább javították Gulyás Gergely szavai, aki a csütörtöki Kormányinfón összefoglalta, hogy  a magyar kormány négy pontban is megfogadja az Európai Bizottság javaslatait. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató