2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Scholz: A Nyugatnak kötelessége tovább alkalmaznia a rendkívül hatékony szankciókat

A kancellár szerint a nyugati biztonsági garanciák nem érik majd el a NATO-szerződés 5. cikkében rögzített „kölcsönös védelmet”.

„A nyugati országok készek biztonsági garanciákkal megóvni Ukrajna jövőjét, de nem garantálhatják a NATO katonai szövetségéhez hasonló szintű védelmet” – mondta szerdán Olaf Scholz német kancellár.

Ukrajna számára azonban Scholz megjegyzései különösen elkeserítően hangzanak: Németország és Franciaország volt az, akik 2008-ban ellenezték a kelet-európai ország NATO-tagságát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban azzal érvelt, hogy Oroszország nem támadta volna meg országát, ha NATO-tag lett volna – írja a Politico nyomán a mandiner.hu.

Scholz megjegyzései tehát arra utalnak, hogy Ukrajna a jövőben sem számíthat a NATO közvetlen katonai támogatására. A NATO-országok harckocsik, tüzérségek és egyéb fegyverek küldésével közvetve támogatták Kijevet, de óvatosan ügyeltek arra, hogy közvetlenül ne keveredjenek bele a háborúba. 

A kancellár azt is javasolta, hogy a Nyugat továbbra is alkalmazza Oroszországgal szemben a „rendkívül hatékony szankciókat”, –amelyeket esetleg feloldhatnak vagy enyhíthetnek, ha Oroszország beleegyezik egy ésszerű békemegállapodásba Ukrajnával –, és állítsa vissza a korlátozó intézkedéseket, ha „megsértésre kerül” a békeszerződés.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató