2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Titokban Ukrajnában járt a Magyar Honvédség parancsnoka

Ukrajnában járt Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. Erről csak a kijevi magyar nagykövetség adott hírt, amikor megosztotta a látogatásról beszámoló ukrán vezérkari oldal posztját.- írja rendkívüli hírét az Index.

A látogatásról az ukrán hadsereg vezérkarának oldalán tettek közzé egy képes beszámolót. A poszt szövege szerint egy kisebb küldöttség érkezett Ukrajnába Ruszin-Szendi Romulusz vezetésével. 

A magyar parancsnok találkozott Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával is. Zsaluzsnyij azt mondta: a látogatás annak a jele, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja az Oroszország elleni háborúban.

Nagyra értékelem a szakmai, baráti kapcsolatot, amelyet magyar kollégámmal ápolok, és elégedett vagyok az államaink közti katonai együttműködéssel

– idézték az ukrán főparancsnokot a közleményben.

Az ukránok beszámolójából az is kiderült, hogy a magyar delegáció egy hosszabb körutat tett Ukrajnában.

Az ország déli részén jártak Dnyipróban és Krivij Rihbenet, valamint – az oroszok által a napokban is bombázott – Mikoljivben. Északkeleten voltak a szintén bombázott Harkivban és Csernyihivben, Kijevben pedig  megtekintették a háborúban zsákmányolt tárgyakból nyílt múzeumi tárlatot. Ezen kívül ellátogattak azokba a kijevi elővárosokba (Hosztomel, Irpiny, Borogyanka, Moscsun), ahol az oroszok háborús bűnöket követhettek el. 

Magyar részről – a Honvédelmi Minisztérium által vagy a honvedelem.hu oldalán – egyelőre nem számoltak be a magyar parancsnok hivatalos látogatásáról. A kijevi magyar nagykövetség oldalán szintén csak az ukrán nyelven írt beszámolót osztották meg. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató