2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt

A 43 éve kötött adóegyezményt, azután mondják fel, hogy kiderült, Magyarország megakadályozza az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó bevezetését – írja a Reuters.

A 15 százalékos globális minimumadó elutasításáról szóló határozati javaslatot az Országgyűlés már júniusban megszavazta, ennek hatására döntött úgy az amerikai pénzügyminisztérium, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt.

Döntésüket az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője azzal indokolta, hogy Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, így az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle. Továbbá elmondta, hogy az Egyesült Államoknak jelentős bevételkiesést jelent az adókedvezmény fenntartása.

 

„Adóegyezményből származó előnyök egyoldalúan Magyarország javát szolgálják, az Egyesült Államokét már nem.”

- mondta a szóvivő.

Aggodalmait az egyezménnyel kapcsolatban az Egyesült Államok már régóta hangoztatja. A felmondás időzítése pedig nem véletlen, vélhetően ezzel próbálnak nyomást gyakorolni a minimumadót elutasító magyar miniszterelnökre. A globális, 15 százalékos minimumadót egyébként 140 ország már elfogadta. Az egyezmény felmondási ideje nagyjából hat hónapot vesz majd igénybe, lezárultával értesítést küld majd a pénzügyminisztérium a magyar hatóságoknak.

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató