2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ettől rettegett az USA és NATO: Putyin elindította a "végítélet fegyverét"

Pár hónapja írtam erről... jöttek a liberók és nevetgéltek.- írja Bede Zsolt a Facebookon.

 

Tessék:

Ma Oroszország hadrendbe állította a NATO által rettegett Belgorod atom-tengeralattjárót, amely a NATO által Putyin "végítélet fegyverének" nevezett nukleáris fegyvert fogja szállítani.

- Hivatalosan a "Status-6 óceáni többcélú rendszer" egy víz alatti drón formájú nukleáris fegyver, amely képes cunami kiváltására az ellenséges partok közelében, gyakorlatilag korlátlan hatótávolsággal és az óceánokon való utazásra, amíg nem kap parancsot a támadásra.- írja Bede Zsolt és csatolt egy képet is hozzá.

 

 

Az oroszhírek az alábbiakat írja erről:

A világ leghosszabb tengeralattjáróját, a K-329 Belgorodot pénteken hivatalosan is átadták az orosz hadseregnek a szeverodvinszki Szevmash hajógyárban. Az orosz haditengerészet parancsnoka, Nyikolaj Jevmenov admirális részt vett az ünnepségen, és köszönetet mondott a hajóépítőknek a “kutató” hajó átadásáért. A Belgorodot azonban úgy tervezték, hogy akár hat “Poszeidón” nukleáris meghajtású torpedó szállítására is alkalmas legyen, amelyek még fejlesztés alatt állnak.

A Belgorod “új lehetőségeket nyit meg Oroszország számára a különböző vizsgálatok elvégzésében, lehetővé téve számunkra, hogy különböző tudományos expedíciókat és mentőakciókat hajtsunk végre az óceánok legeldugottabb területein” – mondta Jevmenov az ünnepségen, megköszönve mind a Szevmashnak, mind a tervezőirodának és az egész orosz hadiiparnak a tengeralattjáró sikeres megépítését.

A többcélú atom-tengeralattjáró korábban a 09852-es projekt nevet viselte. Alapja a Nyugaton Oscar II-osztály néven ismert 949A projekt sorozat, de jelentős módosításokkal. A meghosszabbított hajótest lehetővé teszi, hogy a Belgorod tenger alatti drónokat, egy mélytengeri mentőjárművet, valamint egy kisebb atom-tengeralattjárót, például az ASZ-31 Losarikot is hordozhasson.

Míg Jevmenov admirális inkább a hajó tudományos és mentési képességeit emelte ki, a nyugati megfigyelőket elsősorban az érdekli, hogy a Belgorod képes “Poszeidónokat” szállítani.

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Intézete szerint a hajó “ítéletnapi tengeralattjáró… amely egy iskolabusz méretű stratégiai nukleáris torpedóval van felfegyverkezve”, míg a War Zone védelmi blog “Oroszország egyik legsokoldalúbb és legrettegettebb fegyverének nevezte, amelyet kémkedésre és nukleáris meghajtású, nukleáris fegyverekkel felszerelt torpedók indítására építettek”.

A Poszeidón 2М39 néven ismert nukleáris meghajtású torpedó egyike volt annak a hat “szuperfegyvernek”, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2018 márciusában jelentett be hivatalosan. A még mindig fejlesztés alatt álló Poszeidónt állítólag úgy tervezték, hogy hagyományos eszközökkel ne lehessen észrevenni, és képes legyen egész repülőgép-hordozó harccsoportok megsemmisítésére vagy olyan cunamik előidézésére, amelyek part menti városokat pusztíthatnak el. Állítólag egy egész új tengeralattjáró-osztályt, a Habarovszkot is a “Poszeidónok” hordozására tervezik, de minden ezekről szóló információ titkos.

Papíron a Poszeidón az egyik leghátborzongatóbb fegyver az emberiség történelmében: a torpedó legénység nélkül képes nagy távolságokat átszelni, mivel a meghajtásáról egy mini nukleáris erőmű gondoskodik. Az eredeti tervek alapján ráadásul a torpedóra 100 megatonnás termonukleáris robbanófej került volna – ez a híres Cár-bomba robbanóerejének a duplája.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató