2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kutatás: A budapestieknek ég a pofájukon a bőr, hogy a komcsikra szavaztak

Emellett az új kutatás szerint a budapestiek a vallást nem sorolják a polgári értékrendek közé.

Polgári értékrend kutatás 2022 címmel kutatást készített a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Budapestről. A budapesti lakosok gondolkodásáról több érdekes tény is kiderült: például, nem sikerült uniós állampolgárokat nevelni a budapestiekből, a nagy többség elsősorban továbbra is magyarnak vallja magát.

A kutatási igazgató szerint a legerősebb érték az egészség valamint a biztonság, emellett kitűnik, hogy kiemelkedő érték a család.

Nem igaz már az a sztereotípia sem, hogy Budapest lenne a legliberálisabb város az országban”

– hangzott el a kutatás ismertetése során. Varga Zsolt, a kutatási igazgató kiemelte továbbá, hogy megdöbbentő, hogy a vallást már nem sorolják a budapestiek a polgári értékrendek közé. Hozzátette, hogy az értékrend változása a megkérdezetteknél 49 éves kornál vált, tehát e kor felett egyre polgáribb a gondolkodásmód, látható, hogy ekkor érik be a társadalom.

A kutatásból kiderül az is, hogy az egyedülállók a liberálisabbak, a többgyerekesek inkább polgári értékrendet képviselnek. Meglepő fordulatként a kutatásból az is látszik, hogy Pest sokkal polgáribb értékeket vall, mint Buda.

Sokan nem vállalják már, hogy az ellenzékre szavaztak

A kutatást készítők feltették azt a kérdést, hogy ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, melyik pártra szavaznának a megkérdezettek. A válaszokból kiderült, hogy több mint ötven százalék a Fideszre voksolna. – Ezt visszaigazolják az időközi választások eredményei – emelte ki Varga Zsolt. Érdekesség, hogy arra kérdésre, hogy kire szavaztak az országgyűlési választásokon áprilisban,

több mint hét százalék már nem vállalta, hogy az ellenzékre adta le voksát.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató