2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Rettegés Németországban: Dől az ipar, kiestek az orosz gázszállítások

Három évtizede nem látott mélységbe került a német gazdaság.

Németország sokáig a világ egyik legerősebb gazdasága volt, azonban most olyan fordulat is bekövetkezhet, amely szakértők szerint veszélyezteti a második világháború utáni generációk által felépített jólétet – írta elemzésében a Reuters. Három évtized óta most először történt meg az, hogy az ország többet importált mint amennyit exportált.

Christian Lindner pénzügyminiszter ezt az adatot egy vörös riasztásnak nevezte,

az ország újraegyesítése óta nem történt ilyesmi. A német szabályozó hatóságok a súlyos gazdasági visszaesést az ipar alapját képező orosz gázszállítások kiesésével kötik össze. „Ez valóban egy gyengébb időszak kezdete lehet Németország számára” – vélekedett Achim Truger, a kormány egyik vezető gazdasági szakértője.

Mennyire lesz durva a német válság?

A közgazdászok azzal kalkulálnak, hogy a német gazdaság életében nehéz fejezet kezdődhet. Bár a koronavírus-járvány utáni válságot 2020-ban szerencsésebben vészelte át az ország, mint az euróövezet egésze, a gazdasága 2021-ben nem pattant fel olyan látványosan, mint a blokk többi országáé, és

az előrejelzések szerint idén is lemaradásban lesz.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint Németország az idén 1,6 százalékkal fog bővülni, miközben Franciaországban 3,1 százalékos, Spanyolország pedig 4 százalékos lesz a növekedés.

Ezen a helyzeten az sem javít, hogy Németország kulcsfontosságú gépipara és gépgyártó ágazata, amely gyártóüzemeket szervezett ki Kínában, és sok más országban, szintén nehéz helyzetben van. A cégek egyre erőteljesebben érzik az ellátási láncokra nehezedő nyomást, és az alapanyagárak jelentős drágulását is.

 

(Vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató