2022. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon15°12°

Mol: Több hónapra elegendő üzemanyag-tartalékunk van

„Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad” – fogalmazott a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója.

Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad. Az ársapka miatt a hazai import jelentős része kiesett, mert a külföldi nagykereskedők nem érdekeltek abban, hogy ezen az áron értékesítsék az üzemanyagot – nyilatkozta Ratatics Péter a Portfoliónak. A Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója szerint a nyár mindig egy nagyobb forgalmú időszak, az orosz kőolajembargó miatt pedig Európában nem zárható ki az időszakos áruhiány, hiszen

Oroszország szerepe az üzemanyagimportban is jelentős. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a schwechati finomító karbantartási újraindulása várhatóan több hónapot csúszik, ezért a Mol úgy számol, hogy az OMV időszakosan nem lesz képes annyi terméket importálni, mint korábban – tette hozzá. Ráadásul a finomítókban rendszeresen kötelezően karbantartásokat, leállásokat kell végezni. Pozsonyban július 20-ig tart a finomítói leállás, a Dunai Finomító pedig augusztusban és októberben nagyjából egy-egy hónapra áll le részlegesen.

A vezető elmondása szerint a Mol megfelelő mennyiségű tartalékkal rendelkezik. Magyarország még a legnagyobb vészhelyzet esetén is, ha esetleg valami miatt minden forrás megszűnne, több hónapig képes lenne biztosítani az ellátást.  Ratatics Péter úgy látja, az ársapka torzítja a piacot, és visszaélésekhez vezet. Az import jelentős része kiesett, pedig a magyar piacnak szüksége van az importra. Ezeket az észrevételeket jelezték a kormányzatnak. A céllal ők is egyetértenek, hiszen magyar vállalatként fontos számukra az ellátás biztonsága, azonban hangsúlyozta, hogy a Mol árazása nem költség-, hanem versenyalapú.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató