2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 406.92
USD : 400.08
Időjárás ikon37°22°

Az oroszok reggel elzárták a gázt - Scholz: Kitartás Ukrajnáért!

Megkezdődött a Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat-1 gázvezeték tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez.

A vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG szóvivője a német dpa hírügynökségnek elmondta, hogy az előre bejelentett ütemtervnek megfelelően az évi rendszeres karbantartási munkálatok miatt reggel 6:00 órakor megkezdték a gázszállítás fokozatos csökkentését. A teljes leállítás több órába telik.

 

Kiestek az orosz gázszállítások, válságban a német ipar 

– írja a Reuters, mely elemzésében kiemeli: 30 éve nem látott mélységbe került a német gazdaság. Három évtizede most először fordult elő, hogy az ország többet importált, mint exportált. A külkereskedelmi hiány májusban csaknem egymilliárd euró volt. A számok azt mutatják, hogy Németország sokkal rosszabbul járt az embargó bevezetésével, mint maga Oroszország. Hétfőtől pedig újabb ütést kaphat a német gazdaság: leáll ugyanis az egyik legfontosabb gázvezeték, az Északi Áramlat. A gázszállítás az éves karbantartás miatt áll le, várhatóan tíz napra.

Az üzemeltető cég szerint a munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. A tájékoztatás szerint a biztonsági rendszereket, az áramellátást, a tűz- és gázvédelmet, valamint az elzáró- és szigetelőszelepeket ellenőrzik, és szükség esetén javítják vagy kalibrálják. Szoftverfrissítéseket is végeznek a vezeték irányító rendszerében. A gázvezetéket felügyelő hatóság, a szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur szerint a munkálatok nem közvetlenül a vezetéken, hanem a kompresszorállomásokon, például Lubminban zajlanak majd. Normális körülmények között a munkálatokat a tervezett határidőn belül be lehet fejezni – közölte az ügynökség. Az eddigi tapasztalatok szerint a karbantartási munkák tényleges időtartama időnként kissé eltért a tervezettől.

A németek azonban attól tartanak, hogy az orosz Gazprom nem indítja majd újra a szállítást. A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének elnöke azt mondta: ha ez így lesz, akkor néhány hónapon belül összeomolhat a gázellátásuk, ami katasztrófát jelentene az ország számára. Egyre többen vetik fel, hogy Németország vonja vissza az oroszok elleni szankciókat, de Olaf Scholz a héten azt mondta: az embargók maradnak.

 

A megfelelő válasz továbbra is az, szolidaritást vállalunk Ukrajnával. Pénzügyi, valamint humanitárius segítséget nyújtunk a részükre és további fegyvereket biztosítunk a számukra. Rossz utat követnénk, ha – a következményektől tartva – nem vállalnánk szolidaritást Ukrajnával

– fogalmazott a német kancellár.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter többek között aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a karbantartás befejezése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. A Gazprom orosz állami vállalat júniusban technikai problémákra hivatkozva már jelentősen visszafogta a szállítás mennyiségét. A szövetségi hálózati ügynökség számítási modelljei szerint a tartós leállás télen gázhiányhoz vezethet Németországban.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató