2022. augusztus 09. - Emőd
EUR : 392.66
USD : 385.26
Időjárás ikon29°16°

Felmérés: a magyarok a legelégedettebbek a kormányukkal Közép-Európában

A Nézőpont Intézet legújabb felmérés szerint hazánkban hatvanegy százalék azok aránya, akik a legnagyobb arányban elégedettek kormányuk teljesítményével. Mint írják, a választási győzelmek mértékénél is nagyobb elégedettség azt bizonyítja, hogy a politikai stabilitás érték.

Magyarországon és Szerbiában a legmagasabb a kormányzati munkával való elégedettség – derül ki a Nézőpont Intézet május–júniusban készített, tizenkét országot vizsgáló közép-európai kutatásából. Hazánkban 61 százalék, Szerbiában 60 százalék azok aránya, akik a legnagyobb arányban elégedettek kormányuk teljesítményével, míg az elégedetlenek aránya egyaránt 33 százalék volt. Az intézet emlékeztetett: mindkét országban április 3-án tartottak választásokat.

A Fidesz–KDNP történelmi győzelmet aratott, és a friss felhatalmazással élve is válságállónak tűnik a magyarok kormányzattal való elégedettsége. Szerbiában az egy napon tartott államfő- és parlamenti választáson szintén a hivatalban lévő elnök, Alekszandar Vucsics, illetve az addig kormányzó Szerb Haladó Párt győzedelmeskedett.

A választási győzelmek mértékénél is nagyobb elégedettség azt bizonyítja, hogy a politikai stabilitás érték – idézte a Nézőpont Intézetet a Magyar Nemzet.

 

A többi ország példája viszont azt mutatja, hogy ez a stabilitás korántsem magától értetődő. Ausztriában már kismértékben, de többségben vannak az elégedetlenek: az osztrákok 46 százaléka elégedett, 52 százaléka viszont elégedetlen kormánya teljesítményével. Az energiahiányról szóló közbeszéd és Kurz kancellár bukásának máig ható botrányai alighanem éreztetik hatásukat. Montenegróban a kormányzat elégedettségi indexe hasonló az osztrákéhoz, 43 százalék volt az elégedettek és 54 százalék az elégedetlenek aránya. Ugyanebbe a körbe, a negyven százalék körüli elégedettséget felmutató táborba tartozik Csehország is.

A lengyeleknek mindössze negyede, 25 százaléka volt elégedett és kétharmada (67 százalék) elégedetlen a Morawiecki-kormány munkájával. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a hagyományosan oroszellenes lengyelek körében a lengyel kormány nem folytathat pragmatikus politikát, amelyet ellenzéke azonnal kihasználna vele szemben. A szlovénoknak szintén közel negyede volt elégedett, és közel háromnegyede elégedetlen a Jansa-kormánnyal, amelyet éppen az adatfelvétel ideje alatt váltott az új, Golob-kormány. A legelégedetlenebb országok sorában volt Románia, ahol a lakosság mindössze 26 százaléka jelezte elégedettségét kormánya munkájával szemben, de még ezen az eredményen is túltett a régió sereghajtója, Szlovákia, ahol csupán 24 százalékos volt az elégedettség – tájékoztatott a Nézőpont Intézet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató