2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Földgázhiány esetén kisegíti egymást Csehország és Németország

Megállapodást írt alá hétfőn Csehország és Németország arról, hogy a földgázszállítások kiesése esetén kisegítik egymást. Az egyezményt Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, illetve Robert Habeck német ipari és klímavédelmi miniszter látta el kézjegyével Prágában.

Robert Habeck az aláírás után azt mondta, hogy

hasonló kétoldalú megállapodásokat kellene kötnie az Európai Unió többi tagállamának is.

Jozef Síkela közölte, hogy a jelenlegi energiaválságban kulcsfontosságú az európai uniós államok egységes fellépése az orosz agresszió ellen és szolidaritása Ukrajnával.

„Az európai szolidaritás a kulcs a kilábaláshoz”

„Az európai szolidaritás a kulcs a kilábaláshoz a jelenlegi helyzetből” – mondta Habeck, hozzátéve: Németország politikai hibát követett el, amikor ilyen mértékben Oroszország felé orientálódott.

Berlin most igyekszik új szolgáltatókat találni, az egyik kiutat a cseppfolyósítottföldgáz-terminálok létrehozásában látja – tette hozzá.

Síkela elmondta, hogy a cseh és a német fél már megegyezett a konkrét lépésekben, intézkedésekben, amelyek válság esetén szükségessé válhatnak. Ezeket azonban, az újságírói érdeklődés ellenére sem kívánta részletezni egyik miniszter sem.

Síkela ugyanakkor elmondta, hogy

Csehország állami gáztárolói 75 százalékos töltöttségűek.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató