2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Öngyilkos lett Claessens Péter, az ország egyik leggazdagabb vállalkozója

Öngyilkos lett Claessens Péter mezőgazdasági nagyvállalkozó, a Claessens Group ügyvezető igazgatója, értesült a Telex.

Claessens halálát és halálának okát hétfőn az Mfor.hu is megerősítette.

A sonline.hu-val vasárnap közölte a Somogy megyei rendőrség, hogy a hétvégén öngyilkos lett Somogyszobon „egy ismert dél-somogyi nagyvállalkozó, aki országosan is magasan jegyzett eredményeket ért állattartásban”.

A Somogy megyei hírportál azt nem írta meg, hogy kiről van szó, a rendőrség annyit közölt még, hogy a halálesetnél idegenkezűségre utaló nyomokat nem találtak, közigazgatási eljárásban vizsgálják a tragédia körülményeit.

A Belgiumból származó Claessens Péter 1995-ben települt át Magyarországra, később követte őt két testvére, Christophe és Johan is. Azóta mindhárman magyar állampolgárságot szereztek.

Családi gazdaságukat a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégének felvásárlásával indították be, mára Somogy megye egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásává nőtte ki magát a cég, több mint 300 főt foglalkoztatnak. A cégcsoporton belül az Agrár Kft. sertéstenyésztéssel és kantelep üzemeltetéssel, míg a Claessens Kft. szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozik. A vállalatcsoport központja Somogyszob, Nagybaráti-pusztán található.

A Claessens-fivérek szerepelnek leggazdagabb magyarok százas listáján, a 2022-es kiadvány szerint 32,4 milliárdos vagyonnal rendelkeznek, ami alapján az 55. helyen állnak. Ángyán József volt földművelésügyi államtitkár földárverésekről késült elemzése szerint a Claessens család tagjai szerezték a legnagyobb – 900 hektárt meghaladó – területet Somogy megyében a 2015-2016-ban lebonyolított állami földárveréseken. A család olyan földeket vett meg, amiket korábban az államtól béreltek. 28 földterületet vettek meg Bolhás, Csurgó, Iharosberény, Nagyatád, Ötvöskónyi és Somogyszob környékén. A család tagjainak együttes nyertes árajánlata 983 millió forint volt.

A Claessens Group honlapja szerint Claessens Péter június 24-én megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a magyar állam által adományozható legmagasabb elismerést. A kitüntetéssel „az agrárgazdaság területén végzett, különösen az innovatív technológiák hazai alkalmazása terén nagy jelentőségű, több évtizedes munkáját ismerték el.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató