2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Retteg és pánikol Ausztria és Olaszország: nem jön elég orosz gáz mától nekünk sem

Európa joggal fél attól, hogy Oroszország meghosszabbíthatja az Északi Áramlat 1 tervezett karbantartását, és ezzel tovább korlátozza az európai gázellátást.

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait – jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva. Így az olaszok a szokásos napi 32 millió köbméter helyett csak 21 millió köbméter gázt kaptak és ez így maradna a jövőben is. Az Északi Áramlat 1 karbantartási munkái nem csak Olaszországot érintik, hiszen Ausztria máris fogyasztási korlátozásokkal kell szembenézzen, mert a leállás miatt hétfőn 70%-kal kevesebb gázt kaptak, mint amennyit megrendeltek.

Az ukrajnai háború kitörése óta Mario Draghi miniszterelnök kormánya függetleníteni akarja magát az orosz gázszállításoktól. A közel 60 millió lakosú ország gázimportjának nagy részét Oroszországból kapja. Amennyiben "új és jelentős változások" következnének be, az Eni további információkat kíván nyújtani – tették hozzá az olasz vállalat képviselői.

Az olasz kormány megállapodásokat kötött más gázszállítókkal, például Azerbajdzsánnal, Katarral és Algériával. Olaszország azóta két terminált is vásárolt a cseppfolyósított földgáz (LNG) tárolására és újragázosítására a Snam gázhálózat-üzemeltetőn keresztül, írja az MTI.

Ausztria is bajban

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalata hétfőn nagyjából 70%-kal kevesebb gázt kapott, mint amennyit megrendelt, közölte a cég a Reutersen keresztül. Ausztriát is hasonló módon érinti az Északi Áramlat 1 éves karbantartása, emiatt csökkent a gázáramlás Európa felé. Ausztria orosz gázfüggőssége 80% körüli.

Június 3-án karbantartás során jelentős baleset történt az OMV schwechati olajfinomítójában, miután egy víznyomás-próba alatt megsérült az olajdisztillációs torony - és mellette a karbantartást végző két dolgozó is. Az eredeti tervek szerint a finomító június 10-én már újra is indult volna, ám a kár olyan jelentős, hogy nemhogy akkor, de a mai napig nem sikerült ismét üzembe állítani az egységet, és a vállalat még semmiféle hivatalos közlést nem adott ki arról, hogy mikor indulhat újra a finomító.

Gázsokk Németországban

Az Északi Áramlat 1 gázvezeték tervezett karbantartása július 11-től július 21-ig tart, és a leállás az előre tervezett időpontban, közép-európai idő szerint ma reggel 6 órakor kezdetét vette. A német kormány a gázválság megoldására már hónapokkal ezelőtt vészhelyzeti tervet készített. A felhasznált energia csökkentése Németországban már most érezhető: Münchenben csökkentették a nyilvános uszodák hőmérsékletét, Köln lekapcsolta az utcai lámpákat, Hamburg pedig azt tervezi, hogy a meleg vizet csak a nap bizonyos időszakaiban teszi elérhetővé. Berlinben a parlamenti irodákban nem használják a megszokott módon a légkondicionáló berendezéseket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató