2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó: Magyarország nem tárgyal a gázembargóról

A külügyminiszter elmondta, hogy földgáz ára olyan mértékben növekedik, hogy az az európai gazdaságokat is képes térdre kényszeríteni.

Az Európai Unió és az egész európai kontinens olyan kihívásokkal néz szembe egy időben, amelyek közül »egy is bőven sok lenne«” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országházban. 

Az Ukrajnában zajló háború rendkívül komoly biztonsági fenyegetést jelent Európa számára, és emellett itt van az energiabiztonságunkat és a gazdasági biztonságunkat érintő kihívás.”

– magyarázta.  Hozzátette: ezeket a kihívásokat kezelni az Európai Uniónak egyelőre nem sikerült. 

Úgy látja, az eddigi válaszok nem segítették a háborús konfliktus terelését a megoldás irányába, ráadásul Európa versenyképessége jelentős mértékben romlott az elmúlt időszakban. Emlékeztetett: a tavalyi év végén merült fel először az a kérdés, hogy lesz-e elég energiahordozó, és ez volt az első olyan alkalom, amikor nem az ár volt már elsősorban a kérdés, hanem az, hogy lesz-e elég energiahordozó.

Most sajnos szintén egy hasonlóan nehéz helyzetben vagyunk,

mivel az Európába Oroszországból irányuló gázszállítások rendkívüli mértékben csökkentek, ráadásul a földgáz ára olyan mértékben növekedik, hogy az az európai gazdaságokat térdre tudja kényszeríteni” – fogalmazott.   

Szijjártó Péter közölte: a Magyarországra irányuló földgázszállítások tekintetében a szállítás súlypontja áttevődik a déli útvonalra. Magyarországra egy nap mintegy 30 millió köbméter földgáz érkezik, ennek több mint a fele a déli szállítási útvonalon, tehát Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Emellett kitért arra is, hogy döntöttek arról, hogy a hosszútávú szerződéseken felül is vesznek földgázt, annyit, amennyit fizikailag a fűtési szezon kezdetéig be tudnak tárolni a magyarországi földgáztárolókba. 

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató