2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Titkos bunker készül az EU vezetőinek, nehogy lehallgassák őket az oroszok

A bunkerre azért van szükség, hogy a politikusok biztonságban tanácskozhassanak, anélkül, hogy az orosz ügynökök lehallgatnák őket.

Titkos bunkert építenek az Európai Unió vezetőinek üléseihez Brüsszelben, hogy a politikusok biztonságban tanácskozhassanak, anélkül, hogy például orosz ügynökök lehallgatnák őket – írja az EUObserverre hivatkozva a mandiner.hu.

A tanácskozóterem várhatóan száz férőhelyes lesz, összesen 34 vezető politikusnak alakítanak ki helyet, és rajtuk kívül az ő segítőik, a protokoll- és a technikai, valamint a kiszolgáló személyzet léphet csak be. A 34 vezető politikusi szék már az EU bővítésének szól, hiszen egyelőre 27 hely is elég lenne, ám az unió várhatóan újabb tagországokkal bővül majd a következő években.

Mindenre figyelni fognak

Annak, aki bemegy a terembe, át kell esnie egy biztonsági ellenőrzésen, amelyen azt is igazolnia kell, miért tartózkodik a teremben. Ez alól még a vezetők sem kivételek, mint ahogy nekik is kint kell hagyniuk minden elektronikus eszközüket: a laptopokat, a mobiltelefonokat és az okosórákat, sőt, még a hallássegítő eszközöket is. A terem teljesen el lesz zárva az internettől, de a bent tartózkodók tudnak kommunikálni majd a külvilággal. Az egész termet egy NATO által hitelesített elszigetelőketrec veszi majd körül, amely megakadályozza, hogy bárki illetéktelen hallgatózzon.

A bunker várhatóan 2024-ben készül el, és összesen nyolcmillió euróba kerül a kivitelezése. A pontos helyszín még nincs eldöntve, de várhatóan nem lesz messze a jelenlegi üléstermektől, hogy a politikusok kényelmesen járhassanak ki és be. A termet minden ülés előtt és után is „átvilágítják”, ahogyan az oda bevitt tárgyakat, még a dekorációt, például a virágokat és az élelmiszert is. A bunkerben nem a kényelem lesz a legfontosabb, de azért egy elfogadható szintet muszáj lesz nyújtania a dokumentumok szerint. 

A bunkerre már csak azért is szükség van, mert Brüsszelben áprilisban két orosz kémet is lefüleltek, és kiutasították őket. Az elmúlt években Kína és Izrael is belekeveredett már EU-s lehallgatási botrányokba. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató