2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Átvészelhető orosz gáz nélkül is a tél a szlovén miniszterelnök szerint

Robert Golob szerint az olaj- és gázellátásra kidolgozott megoldásokat az uniós közösségen belül kell keresni.

„Nagy kihívás, de teljesíthető cél a tél átvészelése orosz gáz nélkül” – jelentette ki kedden Berlinben Robert Golob szlovén miniszterelnök, miután megbeszélését folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

A két kormányfő az orosz gázszállítások csökkentése révén kialakult energiaválságról, valamint a Németország és Szlovénia közti együttműködésről tárgyalt.

„Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a kiszolgáltatottságot az energiaszállítások terén”
 – hangsúlyozta a német kormányfő. Scholz ezen kívül elmondta, különösen fontos „törekednünk arra, hogy megújuló energiával tudjuk ellátni magunkat”.

Golob ehhez hozzátette, hogy az olaj- és gázellátásra kidolgozott megoldásokat az európai uniós közösségen belül kell keresni. A szlovén miniszterelnök szerint ugyanis az EU tagországok között vannak olyan kihasználatlan lehetőségek, amelyek lehetővé tennék, hogy kellő takarékossággal orosz gáz és "kényszerkorlátozások" nélkül vészeljük át a telet.

Tárgyaltak a szél- és a napenergia szerepéről is

A német kancellár Robert Golobbal közös sajtótájékoztatóján beszámolt róla, hogy a találkozón részletesen tárgyaltak a szél- és a napenergia szerepéről. A szlovén kormányfő ezzel összefüggésben kifejtette, hogy a kontinens északi részén lévő szelet össze lehetne kötni a déli térség napsütésével. Ezzel nem csak „zöld fordulatot” idézhetnének elő Európában – fogalmazott a szlovén kormányfő -, hanem

„stabil és egységes európai rendszert hozhatnánk létre” az energiatermelés terén.

Robert Golobot májusban választottak meg Szlovénia miniszterelnökévé, a keddi berlini találkozó az első külföldi kétoldalú tárgyalása volt.


(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató