2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Támadásra készül az EU: "Megkérdőjelezhető a magyar kormány felhatalmazásának legitimitása"

Csak papíron működik a demokrácia Magyarországon, így a kormány felhatalmazásának legitimitása megkérdőjelezhető, mondta az rtl.hu-nak Gwendoline Delbos-Corfield, a francia zöldpárti EP-képviselő, akinek vezetésével készül a magyar jogállamiságról szóló EU-s jelentés.

Delbos-Corfield szerint a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció jelentik a legnagyobb problémákat a magyar demokrácia működésében. Különösen aggódik a sajtó állapota miatt: felsorolta az újságírók Pegasus-szal való mefigyelését, azt, hogy a Magyar Hangot egy szlovák nyomdában nyomtatják, mivel az országban egyetlen nyomda sem vállalta, illetve hogy néhány, független médiumnál dolgozó újságíró ellen lejárató akciókat indított a kormányközeli média.

Az EP képviselő szerint a magyar médiahelyzet egyre inkább az oroszországira kezd hasonlítani.

Delbos-Corfield elmondta, Varga Juditnak és Pintér Sándornak is elmondták az aggályaikat a jogállamisággal kapcsolatban, de ők minden felvetésre tagadták, hogy bármi probléma volna. Szerinte az igazságügyi miniszter saját kommunikációs céljaira használta a tárgyalásokat, és torzítja a valóságot. Amikor 2021 szeptemberében egyeztettek, Varga kiposztolt egy képet, ami azt sugallta, hogy a hatalmas európai parlamenti delegációval csak néhányan szálltak szembe, pedig Delbos-Corfield elmondása szerint a két delegáció ugyanakkora volt, csak a kép készültekor mindenki kereste a helyét, és a magyarok közül nem mindenki ült még be.

Arra a kérdésre, hogy az országgyűlési választásokon elért eredmény fényében miért ne mondhatná Orbán, hogy felhatalmazást kapott akár az EP által kifogásolt intézkedések végrehajtására is, az EP-képviselő azt mondta, hogy „ha Orbán Viktor egy csodálatos demokráciában és virágzó médiaviszonyok között nyerne választást, az sem hatalmazná fel arra, hogy az európai értékekkel és jogszabályokkal ellentétes intézkedéseket hozzon.”

Delbos-Corfieldnek „erős kételyei vannak” azzal kapcsolatban, hogy a magyar demokrácia megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy a kormány felhatalmazása valódi és legitim legyen. Nem gondolja, hogy elcsalták a választásokat, de „a médiából ömlő dezinformációk, az ellenzéki jelöltek programjának félremagyarázása vagy elhallgatása ellehetetleníti, hogy az emberek tudatos és tájékozott döntéseket hozzanak.

Szerintem ez oda vezet, hogy a demokrácia valójában nem működik Magyarországon. Papíron persze minden rendben van.”

A négy éve elfogadott Sargentini-jelentésről azt gondolja, hogy volt következménye, bár nem lett annyi hatása, mint amennyit reméltek. De sikerült vele felhívni a többi ország figyelmét az Orbán-kormány húzásaira. „Mostanra mindenhol világos, hogy a magyar kormány különbözik a többitől, és emiatt, bizonyos értelemben partvonalra került.”

Gwendoline Delbos-Corfield szeretné, ha az Európai Bizottság komolyabban fellépne a magyar kormány néhány intézkedésével, például a pedofiltörvénynek nevezett homofób törvény bizonyos rendelkezéseivel vagy a KESMA-val szemben. A készülő új jogállamisági jelentéssel kapcsolatban arra számít, hogy elsöprő többséggel fogadja majd el az Európai Parlament.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató