2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet Magyarországon, aki többet fogyaszt, többet fizet

Gulyás Gergely: A kormány energiaveszélyhelyzetet hirdet
 
Kellően komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, ezt akarja ismertetni Gulyás. A miniszter azt mondta, eljött az idő, hogy energiaveszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, egy év alatt az áram ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett.

Kabinetvezetők ülése, és nem kormányülés volt - tisztázta Gulyás Gergely kezdésként. Magyarországon is eljött a pillanat: energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány.

Gulyás szerint világossá vált, hogy Európában nem lesz elég gáz az őszi-téli fűtési szezonra, éppen ezért a kormány hétpontos tervet fogadott el, amelyek augusztustól lépnek életbe.

Aki az átlag felett használ gázt és áramot, többet kell majd fizetnie
 
Gulyás szerint az energiaveszélyhelyzet célja, hogy megvédjék Magyarországot, köztük a rezsicsökkentést.

Ez hét pontból áll majd:

- 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést;

- Szijjártót felhatalmazták, hogy további gázkészleteket szerezzen be; az év egynegyedében képes a mostani gázkészlet, ennél több kell;

-  a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozóra és tűzáfára, kivéve bértárolás;

- a kormány fokozza a szénbányászatot;

- a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani; hadrendbe kell állítani;

- a Paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik;

- látják, hogy elhúzódik a háború, akadozik a gazdaság, rendkívüli állapot van, ezért minden olyan magyarországi szereplő, aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie, így aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják.

A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti.

Németh Szilárd: A rezsicsökkentésbe nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás

A kormány azért rendelte el a veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fenn tudják tartani és télen is legyen energiája az országnak, mondta Németh Szilárd. Ebben nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás. Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál 1729 köbméter. Most rezsivédetten 7750 forintot fizet egy ember havonta, enélkül 50830 forint lenne a villanyszámla. A gáznál 15 800 forint helyett most 131 441 forintot kellene fizetni.

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató