2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 405.05
USD : 398.4
Időjárás ikon38°23°

Lemondott az észt miniszterelnök

Kalja Kallas saját kezdeményezésére mondott le.

A tájékoztatás szerint Kaja Kallas csütörtök reggel hivatalosan számolt be a kormánynak arról a döntéséről, hogy saját kérésére lemond.

Vele együtt az egész kormány távozik.”

– derült ki a kabinet honlapján közzétett nyilatkozatból.    

Kallas azt is javasolta, hogy péntekre hívják össze a parlament rendkívüli ülését, amelyen arra kéri majd a képviselőket, hogy bízzák meg őt egy új kormány megalakításával, amely a nemzeti-konzervatív Haza Párt (Pro Patria/Isamaa) és a Szociáldemokrata Párt koalícióján alapulna.

Kallas az elmúlt másfél évben volt miniszterelnök. Nyilatkozatában elmondta, hogy nehéz időszak volt, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai események miatt bonyolódott a geopolitikai helyzet. Hozzátette, hogy döntéséről tájékoztatja Alar Karis elnököt. A miniszterelnök még a múlt héten beszélt arról, hogy a jobbközép Észt Reform Párt és a középbal Centrumpárt alkotta kormánykoalíció válsága miatt lemondhat.

Június 3-án az észt elnök felmentette a külügyminisztérium és a belügyminisztérium vezetőit, valamint öt másik minisztert, akik a kormányban a Centrumpártot képviselték. Az eddigi koalíciós kormány 2021 januárjában alakult meg. A leváltott centrumpárti miniszterek feladatait ideiglenes jelleggel – az új koalíció megalakulásáig – a kabinet más tagjai vették át.

Kallas már korábban tárgyalásokat jelentett be az észt szociáldemokratákkal, valamint a Haza Párttal. A kormánykoalíció felbomlásához a család- és gyermektámogatási törvényjavaslat körül kibontakozott hatalmi harcok és viták vezettek. A Centrumpárt ugyanis a kezdeményezés megvalósításához összeállt az ellenzékkel, valamint megakadályozta egy, a kabinet által jóváhagyott, az észt nyelvű iskolaelőkészítő oktatásról szóló törvényjavaslat elfogadását a parlamentben.

(MTI)


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató