2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Összeomlik az olasz kormány

Mario Draghi olasz miniszterelnök kormánykoalícióját az összeomlás veszélye fenyegeti, mert a jobboldali Öt Csillag Mozgalom várhatóan kilép a kormányból. Az Öt Csillag Mozgalom szerdán bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a kormány 9 pontos csomagját, ami többek között az energiadrágulással érintett családokat és vállalkozásokat segítő intézkedéseket is tartalmaz. A kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a csomagot.

„Mario Draghi ígéretei nem elegendőek, az ország a szakadék szélén áll, határozott váltásra van szükség” – nyilatkozta Giuseppe Conte. Ha az M5S nem teszi le voksát a kabinet mellett, a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány nehezen tudja folytatni a munkáját. A parlamenti többség ugyan nem szűnik meg, de Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül „nem létezik”.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni mihamarabbi választásokat sürgetett.

„Háború, pandémia, infláció, növekvő szegénység, drága rezsi, drága nyersanyag, energiaválság, élelmiszerkrízis, és a magukat kiválóknak tartók kormánya képtelen cselekedni, hatalmi harcokkal tölti az idejét az egyik vagy a másik párt után futva. Elég volt, irgalom. Mindegyik menjen haza, azonnal választásokat!” – posztolta Giorgia Meloni a Facebookon.

Az Öt Csillag Mozgalom a júniusi részleges helyhatósági választásokon felmutatott gyenge eredmény után adott hangot elégedetlenségének. Június 21-én a párt vezető politikusa, Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért néven, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő. Július 7-én Giuseppe Conte többpontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz, a többi között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.

Az M5S esetleges kormánybuktatása esetén Mario Draghi – korábbi bejelentései szerint – kész benyújtani lemondását Sergio Mattarella államfőnek. Draghi többször leszögezte, hogy nem akar újabb miniszterelnöki megbízatást vállalni. A 2018-ban megválasztott római parlament mandátuma jövő tavasszal jár le. Draghi nem először áll bizalmi szavazás előtt, tavaly februárban kért, és kapott utoljára bizalmat.

Ha Draghi távozik, Európa is elveszíti egyik legtapasztaltabb vezetőjét egy kritikus időszakban, amikor kulcsfontosságú döntések várhatók az ukrajnai háború és annak gazdasági következményei miatt, írta a Politico.

(MTI, Politico, Reuters)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató