2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán: Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod

Orbán: Európában háborús árak vannak
 
„Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna február 24-én, hogy lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háború korába”, mondta Orbán, aki szerint észnél kell lenni, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra.

Orbán azt javasolja, mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert azokért harc lesz
 
Orbán szerint most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk. Két nagy csata lesz: energiáért, megélhetési költségvetésért, elviselhető rezsiárakért, de emellett lesz harc a munkahelyekért is. Orbán szerint az európai gazdaság recesszióba lép, „zsugorodni kezd”, a teljesítménye csökken. Orbán azt tanácsolja mindenkinek, akinek van munkája, hogy becsülje meg, és tegyen meg azért mindent, hogy ez a munka meg is maradjon.

Orbán: Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát
 
Orbán szerint vannak olyan országok, akik a szankciós politika hívei, de az nem váltotta be szerinte a reményeket, sőt, ellentétes hatást váltott ki, visszacsapott azokra az országokra, akik azokat kivetették, így a miniszterelnök szerint az lenne most a legfontosabb, hogy Brüsszel ezeket gondolja át.

„Eleinte azt hittem, csak lábon lőttünk magunkat, de az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és levegőért kapkod”, mondta Orbán. Szerinte lesznek olyan országok, hol nem lesz gáz, de Magyarország abba a kategóriába tartozik, ahol lesz gáz, csak nagyon drágán.

Orbán szerint kénytelenek voltak hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, belátást kért a családoktól
 
Orbán ezután arról is beszélt, elrendelték az energia-veszélyhelyzetet, majd felsorolta azt a hét pontot, amit stratégiaként megjelöltek. Orbán szerint azért nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez, mert azt próbálják megmenteni. „Nagy tisztelettel arra kérem a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, az lássa be, hogy arra kénytelenek” magasabb árat kivetni, mert akkor megszűnne a rezsicsökkentés.

A kormányfő szerint a háború nem csak a frontokon, hanem az energiaellátás frontján is. „Két nagy csata lesz itt, az első most zajlik, ami az elviselhető energiárakért zajlik. A második a munkahelyekért fog” – fogalmazott.

Szerinte vannak országok, amelyek a háborús politika hívei, de ez félrecsúszott. „A legfontosabb, hogy Brüsszelben belássák, hogy tévedtek. A szankciós politika nekünk fáj jobban” – fogalmazott.

Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod

– tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Magyaország hozott olyan döntéseket, amivel be tudja szerezni a szükséges energiát.

Újabb operatív törzs jött létre

A kormányfő elmondta, hogy kihirdették az energia-vészhelyzetet, ammelyet mindenki hallott már, de arról talán kevesebben tudnak, hogy egy operatív törzset is létrehoztak, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezet. Az ő feladata lesz felügyelni a folyamatokat.

Orbán Viktor szerint, ha nem vetnék ki az átlag feletti fogyasztásra a piaci árat, azzal a teljes rezsicsökkentés veszélybe került volna. A kormány számításai szerint magyarországon az átlag havi fogyasztás villamosenergiában 210 kilowattóra.

Szerinte magyarország nehezebb helyzetben van a rezsi szempontjából, ugyanis a rezsi díja akár a harmadát vagy a hatodát is elviszi a jövedelemnek.

Szükséges a katatörvény-módisítás

Jó döntésnek, és szükségesnek gondolom a döntést – mondta Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy ő mindig is támogatta ezt az adózási formát. Szerinte ezzel az elején szerinte semmi baj nem volt vele, a katát választó munkavállalók ugyanis az elején csak magánszemélyeknek számlázott, ezen a cégek később változtattak.

A 450 ezer katásból 300 ezer szerinte egy cégnek számláz, szerinte ez belefér akkor, ha jól megy a szekér, azonban most, a háborús körülmények és a nyugdíjrendszer miatt ez most nem elfogadható.

Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba

– fogalmazott.

Azt javasolta, hogy nézzenek utána az emberek más adózási nemeknek. A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzék egymás után negyedszerre veszített választást, szerinte bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni a kormányzást, háborús helyzetben pedig végképp nem. A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy értsék meg az emberek, mi történik. A háborús helyzetben meg kell védeni a munkahelyeket, ezért egységre és békére van szükség – hangsúlyozta.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató