2022. augusztus 13. - Ipoly
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon30°19°

Szlovénia elkezdte lebontani a határkerítést, szolidárisabb lesz a migránsokkal

Az egy héttel ezelőtti bejelentés értelmében megkezdődött a kerítés lebontása a szlovén–horvát határon pénteken – írja az MTI a helyi N1 nyomán.

„A migráció nem állt le, és nem is fog leállni, a szögesdrót azonban egy teljesen aránytalan intézkedés”

– mondta a helyszínen a kerítés bontásának megkezdésekor Tatjana Bobnar belügyminiszter. Az idő megmutatta, hogy a kerítés nem tudja megállítani a migrációt, de számos tragédiát okozott már, hiszen megpróbálták megkerülni, és többen a Kolpa folyóba vesztek – tette hozzá.

Bobnar korábban arról beszélt, hogy Szlovénia megváltoztatja migrációs politikáját, és szolidárisabb lesz a migránsokkal. A kerítést ideiglenes megoldásnak szánták, megengedhetetlen, hogy az ország határvédelmének állandó részévé váljon – mondta.

A kerítést a szlovén kormány még 2015-ben emeltette válaszul a menekültválságra, megakadályozandó, hogy az illegális bevándorlók Horvátország felől Szlovéniába juthassanak. A kerítés lebontása a Robert Golob vezette új, baloldali kormány egyik prioritása. A kerítés 51 kilométeres részét a szlovén hadsereg távolítja el, míg a maradék 143 kilométer kerítést egy ezzel megbízott vállalat számolja fel.

A jobboldali ellenzék szerint a kormány hibát követ el a kerítés eltávolításával, mert a döntést nem előzte meg sem az ország biztonsági helyzetének az elemzése, sem szakértők véleményének a kikérése.

Magyarország szintén 2015-ben húzta fel a határkerítését a Szerbiával és Horvátországgal közös határszakaszára. Orbán Viktor miniszterelnök szerint migránsok százezrei ostromolják a magyar határt, és mivel az Európai Unió továbbra sem segít nekünk, Magyarországnak egyedül kell megvédenie a déli határt, ezért a kormány határvadász alakulat felállításáról döntött, a program a tervek szerint szeptembertől már indul is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató