2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Zöld Európa: Óriásit szívtak a villanyautósok

Elektromos autót otthon töltve nem valószínű, hogy sokan a küszöb alatt maradnak, bár azok jobb helyzetben vannak, akiknek a garázsa a lakástól független villanyórával van ellátva. Elindítottunk egy szavazást a 17.000 feletti taggal rendelkező Villanyautós tippek és kérdések Facebook csoportban, amelyben arról kérdeztük a villanyautó-tulajdonosokat, hogyan érinti majd őket a küszöbön álló áremelés.- írja a villanyautosok.hu.

Mindig is sejtettük, hogy az elektromos autót használók jelentős része rendelkezik napelemes rendszerrel is, a szavazás mégis meglepő eredményt hozott. Az autósok felét ugyanis azért nem érinti majd az áramár emelkedése, mert a szaldós rendszerben telepített háztartási naperőműve fedezi a közlekedés energiaigényét. A villanyautósok 13%-a mondta, hogy rendelkezik ugyan napelemmel, de annak termelése csak részben fedezi az autó fogyasztását, így ők részben piaci áron tudnak majd otthon tölteni.

További 10% számára azért nem fog fájni az áremelés, mert elsősorban ingyenes töltőket használnak. A válaszadók szerint egyes munkáltatók térítésmentes töltési lehetőséget biztosítanak az alkalmazottak számára, sokan pedig a Tesla Supercharger hálózatában, esetleg a Lidl vagy a Penny áruházak egyelőre ingyenes oszlopain töltik az autóikat.

A többség tehát bizakodó, rossz helyzetbe kerül azonban a villanyautósok negyede. 26% adta azt a választ, hogy a jövő hónaptól piaci áron fog otthon tölteni. Amennyiben az áram ára 200 Ft/kWh közelébe emelkedik, a hagyományos üzemanyagokon pedig marad a 480 forintos sapka, akkor az a váratlan helyzet állhat elő, hogy az elektromosautó-tulajdonosok drágábban fognak közelekedni, mint a városi utcákat füstbe borító hagyományos autók.


 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató