2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Nagyon aggasztóak a világgazdasági kilátások az energiahiány miatt

Borúlátó elemzést tett közzé a Portfolió a világgazdaság alakulásáról. A portál azt írja, a világgazdaság növekedése már most lassul, Európa pedig egyre nagyobb energiaellátási problémákkal néz szembe. Ahogy közeledik a tél, úgy nő az esélye annak, hogy takarékoskodni kell majd a gázzal, ez pedig tovább rontja a növekedési kilátásokat.

A Portfolió szerint ahogy egyre közelebb kerül a téli fűtési szezon, és ahogy éleződik a feszültség Oroszország és Európa között, úgy csökken annak az esélye, hogy idén zökkenőmentes lesz a kontinens energiaellátása. A világ legnagyobb vállalatainak vezetői el tudják képzelni, hogy

Európában jegyrendszer bevezetésére lesz szükség az üzemanyagok esetében,
és könnyen lehet, hogy a kontinens számos országában egészen nem lesz elegendő mennyiségű földgáz. Vagyis a kérdés már nem úgy vetődik fel, hogy milyen áron lesz elérhető a gáz, hanem úgy is, hogy lesz-e egyáltalán elegendő mennyiség.

A portál azt állítja, Európa előtt így most négy forgatókönyv áll:

1., Lesz elegendő gáz a vállalatoknak és a lakosságnak, nem lesz szükség takarékoskodásra és korlátozásokra.

2., Megszorításokkal, kismértékű felhasználási korlátozásokkal, de alapvetően lesz elegendő gáz a vállalatoknak és a lakosságnak.

3., Nem lesznek elegendőek a megszorítások, és átmeneti hiány lép fel, ami érinti a gazdasági szereplőket, gyárleállásokat okoz, visszavetve a termelést.

4., Súlyos energiahiány lesz szerte Európában, érdemi termelési zavarokkal, miközben kérdésessé válik a lakosság ellátása.

A portál úgy véli, a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulására egyre kevesebb az esély, miután az orosz-ukrán háborúban nincs fordulat, a konfliktus és a szankciós politika is elhúzódik. Ezzel szemben mind valószínűbbnek tűnik a második és a harmadik forgatókönyv megvalósulása, és egyre kevésbé lehet kizárni azt, hogy az utolsó valósul meg, hiszen Oroszország és a nyugati világ (ezen belül az EU) szembenállása folyamatosan súlyosbodik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató