2022. augusztus 13. - Ipoly
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon30°19°

Ursula elment gázért Bakuba

Az Európai Unió azerbajdzsáni gázzal csökkentené a gázhiányt, ezért Ursula von der Leyen Bakuba utazik, hogy tárgyalást kezdeményezzen az újabb szállítási útvonalak megnyitásáról. A lépés azonban jó eséllyel elkésett, ráadásul a hasonló próbálkozások az utóbbi időben egyszer sem hozták a várt sikert.

A Euronews értesülései szerint Azerbajdzsánnal kötendő gázüzlet megpecsételésére készül az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen hétfőn Bakuban tárgyal a megállapodásról, amely alapján évente legalább 20 milliárd köbméter földgáz érkezik majd az Európai Unióba a déli gázfolyón a következő öt évben. Az egyezség célja, hogy csökkentse a kontinens függőségét az orosz energiahordozóktól és enyhítse a már idén télen várható gázhiányt.

A Transz-anatóliai Gázvezeték (TANAP) az azeri Shah Deniz gázmezőt köti össze az európai piacra vezető gázvezetékekkel. A Kaszpi-tengeren található Shah Deniz a világon az egyik legnagyobb gázmező, több mint 1000 milliárd köbméternyi gázkészlettel rendelkezik. Európának azért van sürgősen szüksége az azeri gázra, mert Moszkva csökkentette szállításait, hogy megakadályozza az uniós gáztartalékok feltöltését és elvegye az európai országok kedvét Ukrajna támogatásától.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató