2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 406.92
USD : 400.08
Időjárás ikon37°22°

Ursula szerzett gázt Európának: annyit, ami Magyarországnak sem elég

Az Európai Bizottság hétfőn egyetértési megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal, ennek értelmében Baku 2027-re több mint kétszeresére növeli gázszállításait az Európai Unióba. A probléma csupán a mennyiséggel van: az ugyanis komolyan vehetetlenül alacsony.

A megállapodás, amelyet Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság és Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke írta alá Bakuban, brüsszeli megfogalmazás szerint “kötelezettségvállalást tartalmaz az úgynevezett Déli Gázfolyosó kapacitásának megkétszerezésére annak érdekében, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbméter gázt továbbítsanak rajta az EU-ba”. Az együttműködés keretében Azerbajdzsán már most is növeli az EU-ba irányuló földgázszállítását: a tavalyi 8,1 milliárd köbméterről 2022-ra várhatóan 12 milliárd köbméterre – olvasható a testület sajtóközleményében.

Itt érdemes az Európai Bizottság ténykedésének árnyalásaként felidézni, hogy a 450 milliós uniós közösségen belül a 10 milliós Magyarország gázigénye hozzávetőleg 9 milliárd köbméter. Vagyis az azeri gázimport fokozása sem képes érdemben kiváltani az orosz szállításokat.

Kadri Simson energiaügyi biztos a megállapodással kapcsolatban kijelentette:

Azerbajdzsán már megnövelte az EU-ba irányuló földgázszállítást, és ez a tendencia folytatódni fog: (…) 2027-re várhatóan több mint kétszeresére nő a szállított földgáz mennyisége. Együttműködésünk azonban ezen is túlmutat, felgyorsítva a megújuló energiaforrások elterjedését, és kezelve a metánkibocsátást; ezek a lépések egyrészt növelik az ellátás biztonságát, másrészt hozzájárulnak éghajlat-politikai céljaink eléréséhez.

Ursula von der Leyen pedig úgy fogalmazott:

Új fejezetet nyitunk az Azerbajdzsánnal – az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való elmozdulásra irányuló erőfeszítéseinkben kulcsfontosságú partnerrel – folytatott energiaügyi együttműködésünkben. Az energia azonban csak egyike azoknak a területeknek, amelyeken fokozhatjuk az Azerbajdzsánnal folytatott együttműködésünket, és várakozással tekintek a kapcsolatunkban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása elé.

Aliyev egyebek között azt emelte ki, hogy az energiabiztonság szempontjából fontos szerepe van annak, hogy Baku és Brüsszel hosszú távra szólóan folytat kiszámítható és kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést. Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a testület régóta támogatja a Déli Gázfolyosó bővítését, amely jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos, megbízható és kiszámítható földgázellátáshoz Délkelet-Európában, továbbá a Nyugat-Balkánon is, az Adriai-tengeren áthaladó gázvezetéken keresztül.

A szép szavak mellett azonban érdemes felidézni, hogy a Moszkva elleni nyugati szankciók jegyében most egy a nyugat által szintén az autokratizmusa miatt kritizált országot tervez az unió busás bevételekhez juttatni olyan módon, hogy egyúttal elköteleződik a szállítási kapacitások bővítése mellett is. Ebben az esetben politikai értelemben is helytálló értékelés, hogy sikerült a lehető legnagyobb öngólt rúgnia Brüsszelnek.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató