2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Vége! A Gazprom bejelentette, hogy nincs gáz - Európa belepusztul

A Gazprom arra hivatkozik, hogy szállítási kötelezettségeit rajta kívül álló rendkívüli körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

 

Vis maiort jelentett a gázszállításra az orosz Gazprom legalább egy európai ügyfelének 

– közölte a Reuters egy általa megtekintett dokumentumra hivatkozva hétfőn. A július 14-én keltezett levélben a Gazprom, az orosz gázexport-monopólium arról tájékoztatta nagyfogyasztónak számító európai ügyfelét, hogy szállítási kötelezettségeit rajta kívül álló rendkívüli körülmények miatt nem tudja teljesíteni.

A szállítási szerződésekben rögzített vis maior intézkedés a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A vis maior egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha valamely vállalkozást rajta kívülálló, általa nem befolyásolható okok akadályoznak szerződési kötelezettsége teljesítésében.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató 

gázpiaci kereskedelmi forrás szerint a levél az Északi Áramlat 1. gázvezetéken keresztüli szállításokra vonatkozik, amely az orosz gáz Németországba és azon túlra vezető fő útvonala.

A Gazprom egyelőre nem kommentálta a hírügynökségi értesülést. Az Északi Áramlat 1. vezetéken jelenleg szünetelnek a szállítások az előre bejelentett rendszeres karbantartási munkák miatt. A leállás a tervek szerint július 21-éig tart.

 

 

MTI - Vg.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató