2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Eldőlt: ezek ketten maradtak - közülük kerül ki a kazalfejű utódja

A várakozásoknak megfelelően Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, a Boris Johnson miniszterelnök elleni lázadás fő arca, és Liz Truss, a Margaret Thatchert megidéző külügyminiszter maradt talpon utolsóként a brit Konzervatív Párt elnökségéért folytatott versenyben. Sunak 137 szavazatot kapott, Truss 113-at.



Az utóbbi napokban egyértelműen őket várták a döntő fordulóba, miután a sokáig favorit, és a tagság körében meglehetősen népszerű Penny Mordaunt nem tudta érdemben növelni parlamenti támogatását. Ő 105 vokssal kiesett.

Egészen idáig a Konzervatív Párt parlamenti frakciója szavazott a jelöltekről. Mordaunt előtt kedden búcsúzott Kim Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár is, aki fekete nőként szimbolikus arca lett a brit konzervatívok „woke-ok” elleni küzdelmének.

Ha egyikük sem lép vissza a másik javára, akkor kinyílik a vezetőválasztási folyamat, és a konzervatívok 160 ezer regisztrált tagja döntheti el postai szavazással, ki legyen a párt új vezetője, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. Eredményt várhatóan szeptember elején fognak hirdetni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató