2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Milliárdokkal rövidíthette meg a Wolt és a Foodpanda az államkasszát, a bújtatott foglalkoztatás gyanúja is felmerült

Százmilliókat spórolhat azon a Wolt és a Foodpanda, hogy a futáraikat nem bejelentett alkalmazottként, hanem KATA-s vállalkozóként szerződtetik. Mindeközben az állami kasszát milliárdokkal rövidíthették meg. A bujtatott foglalkoztatás gyanúja is felmerül, hiszen a futároknak nem is ajánlottak bejelentett állást, aki nem katás, nem is tud náluk futárként dolgozni. És mi a közös még a két cégben? Mindketten támogatják a gazdaság kifehérítése ellen tüntetőket.- írja a PestiSrácok.hu.

A pandémiás évek számos vállalkozást sodortak nehéz gazdasági helyzetbe, de az elmúlt éveknek akadtak nagy nyertesei is. Közéjük tartoznak azok a gazdasági társaságok, amelyek eleve élelmiszerek házhozszállításával foglalkoztak, vagy a COVID-járvány hatására hoztak létre futárszolgálatot, és bővítették ki működési körüket, portfóliójukat. Ilyen például a Wolt és a Netpincér örökébe lépő Foodpanda: mindkét cég ezreket foglalkoztat – és az is közös bennük, hogy a kiszállítóik a KATA-változások elleni tüntetések aktív szereplői lettek az elmúlt napokban.De miért? És ki tehet erről?

A WOLT 270 MILLIÓ FORINTTAL JÁRT JOBBAN AZZAL, HOGY KATÁZTATOTT, AMÍG AZ ÁLLAM 220 MILLIÓ FORINTTÓL ESETT EMIATT EL

A Wolt Magyarország Kft.-nek jelenleg 125 alkalmazottja van az Opten adatai szerint, bár 2019 végén még csak 20 fővel dolgoztak.  Az itt feltüntetett alkalmazottak viszont bizonyára nem a futáraik, hiszen erre a feladatkörre köztudottan egyéni vállalkozókat keresnek, ahogy ez az ügyvezető tavaly év eleji nyilatkozatából is kiderül. Eszerint a futárpartnerek alvállalkozók és számuk már több mint 1 évvel ezelőtt elérte a 4 ezer főt.

A cég 2020-as beszámolójából az derül ki, hogy a tárgyévben több mint 3,3 milliárd forint árbevételre tettek szert. Mindezt úgy, hogy a bérköltség nem érte el a 250 millió forintot, míg az eladott (közvetített) szolgáltatások, azaz jelen esetben a futárköltségek értéke 2,1 milliárd forint volt.

Ezen felül további 650 millióért vett még igénybe szolgáltatásokat a vállalat – ennek az összegnek több mint felét hirdetéssel kapcsolatos költségek tették ki, de a marketing költségek is meghaladták a 95 millió forintot. Mindösszesen 25,5 millió forint körüli adózott eredményre tett szert a Wolt magyarországi vállalata 2020- ban.

A cikkekben fellelhető adatok alapján a Wolt futárainak száma hónapról hónapra változott, de átlagosan 2,5 ezer fő körül lehetett 2020-ban. A vállalat beszámolójával összehangolva azt kapjuk, hogy 1 futár átlagosan 70 ezer forintot kapott a cégtől havonta. Ez akkor érhette meg a kiszállítónak, ha félállású KATÁ-sként 25 ezer forint adót kellett fizetnie. A cég szemszögéből, ha bruttó bérként kellene kifizetnie a futárok díját, nem pedig szolgáltatásként, akkor további 13 százalék szocho fizetési kötelezettsége keletkezne. Ilyen számok mellett több mint 270 millió forintot spórolhatott meg a cég azzal, hogy alvállalkozókkal dolgozik, az állam pedig összességében legalább 220 millióval járhatott rosszabbul.

A FOODPANDA 1,7 MILLIÁRD FORINTTAL RÖVIDÍTETTE MEG AZ ÁLLAMKASSZÁT

A Foodpanda esetében a 2021. évi adatok is elérhetőek, számukra árbevétel tekintetében kimagasló volt ez az időszak, több mint 18 milliárd forintot realizáltak ezen a soron. Náluk már kicsivel az eladott szolgáltatások értéke fölé kúszott a nagyjából 250 alkalmazottra jutó 1,8 milliárdos bérköltség, a több mint 12,5 milliárd igénybe vett szolgáltatás azonban szintén tartalmazhatott a futárok felé elszámolásra kerülő összegeket, hiszen furcsa lenne, ha ők a 4500 futárpartnerüket kevesebből ki tudnák fizetni, mint a versenytársuk. A beszámolójuk kiegészítő melléklete megerősíti az előző gondolatot, itt 6,5 milliárd forintot tüntetnek fel a futárszolgáltatás költségeként. A Wolt esetében megkezdett gondolatmenetet követve, itt a vállalat 845 millió forintot spórolt meg az alkalmazottakon, az államot pedig akár 1,7 milliárddal is „megrövidíthette”.

BUJTATOTT FOGLALKOZTATÁS GYANÚJA MERÜLT FEL

Érdemes megemlíteni, a Wolt és a Netpincér egy korábbi futára portálunk megkeresésére azt mondta: a felvételi beszélgetésen egyik cég sem ajánlott neki bejelentett állást, a foglalkoztatásának alapfeltétele volt, hogy KATÁ-s vállalkozó legyen. Ez viszont felveti a bujtatott foglalkoztatás gyanúját.

Bizonyosan nem csendesülnek el egyhamar a KATA-módosításokat övező viták, de – ahogy a fenti példa is mutatja – kétségtelen, hogy a szigorításokat a forrásokban bővelkedő vállalatok pénzügyi trükközései elkerülhetetlenné tették a háborús válsághelyzetben.- zárja a cikkét a PestiSrácok.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató