2022. augusztus 13. - Ipoly
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon30°19°

400 milliárdos gigaberuházás: bővül a kecskeméti Mercedes

Az idei év eddig bejelentett legnagyobb beruházása lesz az, hogy a Mercedes 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti magyarországi összeszerelő- és karosszériaüzemét – ezt mondta Szijjártó Péter csütörtökön.

A külgazdasági és külügyminiszter Kecskeméten, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. beruházásának bejelentésén szólalt fel. Közölte, hogy a fejlesztés nyomán az üzem képessé válik két új elektromos platform gyártására, így a vállalat magasabb kategóriájú, technológiailag nagyobb hozzáadott értékű típusok gyártását hozza Magyarországra. Azt is elmondta, hogy 

AZ ÁLLAM 14 MILLIÁRD FORINTTAL TÁMOGATJA A PROJEKTET,

mivel a beruházás jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel és munkahelyteremtéssel is jár. Ezenkívül a Mercedes képzési programot indít Kecskeméten, amihez a kormány ugyancsak pénzügyi hozzájárulást biztosít.

Szijjártó Péter nagy büszkeségnek nevezte, hogy a Mercedes kulcsfontosságú helyszínként tekint Magyarországra, hozzátéve, hogy az együttműködés elmúlt tizennégy éve sikertörténet mindkét fél számára. Úgy vélekedett, hogy a mostani gigaberuházás is jól mutatja a magyar autóipar szárnyalását, és ez nem pusztán politikai állítás, hanem tényekkel is alátámasztható:

A SZEKTOR TERMELÉSI ÉRTÉKE 2010-BEN 3600 MILLIÁRD FORINT VOLT, MÍG 2021-BEN 9400 MILLIÁRD FORINT.

A lendület nem csökkent, ugyanis ez a szám az idei év első öt hónapjában elérte a rekordnak számító 4500 milliárd forintot – tette hozzá a külügyminiszter. Szijjártó Péter arra is emlékeztetett, hogy a 155 ezer magyar embernek munkát adó ágazat 90 százalékos exporthányaddal dolgozik. Így Magyarország – bár lakosságszám tekintetében csak 95. a világon –, az autóipari kivitel terén a 20. helyen áll.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy az autóipar forradalmi megújulása a gazdasági válság közepette is folytatódik, és hogy 

a mostani nehéz helyzetből azok az országok tudnak a legjobban kijönni, akik a legnagyobb autóipari vállalatok elektromobilitási stratégiáinak helyszíneivé képesek válni.

Kiemelte, hogy Németországon és Kínán kívül csak Magyarországon rendelkezik gyártási kapacitással mindhárom nagy német prémium-autómárka. Magyarország a harmadik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitásával rendelkezik, míg ezek exportjában a globális ranglista ötödik helyén áll – tette hozzá.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató