2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Berlintől Stockholmig a magyar rezsiárakat irigylik egy friss jelentés szerint

Nyugat-Európában a gáz akár kilencszer, az áram ötször drágább, mint Magyarországon.

Júniusban is összegyűjtötte a finn VaasaETT az európai rezsiárakat. A jelentésük értelmében

tovább tart a hazai fogyasztói szempontból kedvező trend, és júniusban is Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz Európában

A felmérés az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal megbízásából készült – olvasható a vg.hu-n.

Ebből az is látszik, hogy az áram ára Magyarországon volt a második legolcsóbb a kontinensen, egyedül Szerbiában került némiképp kevesebbe egy kilowattóra villamos energia a nyár közepén. 

Nyugat-Európában a gáz akár kilencszer, az áram ötször drágább, mint Magyarországon

A jelentésből az is kiderült, hogy júniusban a svédek fizettek legtöbbet egy egységnyi gázért, Stockholmban 23,78 eurócentet kértek el egy kilowattórányi gázenergiáért. Ez 400 forintos euróárfolyammal kalkulálva mintegy 95 forint. A második legdrágább Amszterdam (23,19 eurócent), a harmadik Koppenhága (20,27 eurócent). 

Budapesten ugyanez 2,68 eurócent, kevesebb, mint 11 forint.

Vagyis nyolcszor-kilencszer alacsonyabb, mint az észak-európai fővárosokban – mutattak rá.

Berlinben a budapesti árszint több mint ötszörösébe kerül a gáz. Béccsel összevetve még látványosabb a különbség: majdnem hétszeres a szorzó. A régiót tekintve is erős a magyar fölény. Prágával szemben majdnem hatszoros, Bukaresttel csaknem 2,5-szeres, Varsóval és Pozsonnyal pedig kétszeres a magyar főváros árelőnye – tették hozzá.

Kedvezőbbek az árak Közép-Európában

A cikkben kitértek az áram árára is. Júniusban az olaszok hozták össze a legdrágább áramárat, Rómában 51,31 eurócentbe került egy kilowattóra. Ez meghaladja a 206 forintot. Londonban hasonló, 50,67 eurócentet számoltak fel, Koppenhágában 48,61 eurócentet. 

Ehhez képest Budapesten 9,92 eurócentet fizetett a végfelhasználó kilowattóránként, ami átváltva mintegy 39 forint. Tehát bő ötször kedvezőbb a fogyasztói ár itthon, mint Nyugat-Európában – hangsúlyozták.

Majd hozzátették, hogy egyedül Belgrád tudott alámenni a budapesti árnak a maga 8,1 eurócentes díjszabásával. Ugyanakkor az osztrák fővárosban 45,73 eurócentes átlagár volt júniusban (mintegy 183 forint), szintén majdnem ötszöröse a magyarénak. Prágában 40,4, Berlinben 39,77, Brüsszelben 35,05 eurócentet számítottak fel a szolgáltatók: ezek három-négyszeres felárak. 

A vg.hu a cikkben megjegyezte azt is, hogy némiképp kedvezőbb a helyzet Közép-Európában. A pozsonyi 19,03 eurócent csak kétszerese a budapesti áramárnak, és Varsó (18,1 eurócent) is ehhez közelít. 

Bukarestben 16,17 eurócentet, átszámítva 65 forintot kértek el egy kilowattóráért, Zágrábban 14,76 eurócentet, nagyjából 60 forintot

– idézte a finn elemzést a portál.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató