2022. augusztus 20. - István
EUR : 406.85
USD : 403.26
Időjárás ikon25°19°

Európai Bizottság: Magyarország nem mindenben megfelelő korrekciós intézkedéseket nyújtott be

A Bizottság szerint a kormány nem adott megfelelő választ a testület összes aggályára.

Bár az Európai Bizottság tudomásul vesz több, Magyarország által javasolt korrekciós intézkedést, valamint más eljárásokban tett kötelezettségvállalási terveket, de úgy véli, hogy a magyar kormány még nem mindenben megfelelő korrekciós intézkedéseket nyújtott be az Európai Unió költségvetési érdekeit védelmező jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet keretében – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Arianna Podesta, a brüsszeli testület szóvivője.

A bizottság továbbra is elégedetlen 

A szóvivő azt írta: szerdai ülésén a biztosi testület megvitatta az említett rendelet szerinti eljárás következő lépéseit, és megbízta Johannes Hahn költségvetésért felelős biztost, hogy tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket a bizottság szándékozik javasolni, amennyiben

a kormány korrekciós rendelkezéseit továbbra sem ítéli mindenben kielégítőnek.

Az Európai Bizottság szerint a kormány június végén küldött válasza – bár tartalmaz több korrekciós lépést – nem ad megfelelő választ a testület összes aggályára, de még mindig lehetőség van arra, hogy a kormány időben ismertesse Brüsszellel a megfelelő intézkedéseket.    

Magyarországnak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa észrevételeit – tette hozzá a szóvivő, leszögezve, hogy a brüsszeli végrehajtó testület kész folytatni a tervezett intézkedések megfelelőségéről szóló megbeszéléseket. Podesta hozzátette, hogy az uniós testület figyelembe veszi a legutóbbi magyar döntéseket és azokat is, amelyeket a kormány a következő hónap során még esetleg indítványoz, mielőtt határozna arról, hogy javasol-e lépéseket az ügyben az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak.    

Az Európai Bizottság április végén küldött értesítést Magyarországnak

a jogállamisághoz kötődő feltételességi mechanizmus elindításáról.

Ursula von der Leyen elnök a korrupció elleni fellépést a nevezte meg a legfontosabb feltételnek az eljárásban. A kormány június 27-én küldte el válaszát a bizottság aggályaival kapcsolatban.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató