2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megcsináltuk: 700 millió köbméter földgázt veszünk pluszban az oroszoktól

Szergej Lavrov külügyminiszterrel egyeztetett energiaügyekben Szijjártó Péter.

Mint arról mi is beszámoltunk, Moszkvában tárgyalt Szijjártó Péter csütörtökön, a külügyminiszter energiaellátással kapcsolatos ügyekben találkozik az orosz külügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettesekkel.

Mint a tárcavezető elmondta, két okból utazott Oroszországba: Magyarország energiaellátását biztosítani a következő hónapokban, a második ok pedig az, hogy az ukrajnai háború lezárására van szükség.

Célunk az, hogy a magyarok tudjanak főzni, legyen meleg vizük, és tudjanak fűteni”, fogalmazott.

Hangsúlyozta: Magyarországon a földgáztározók feltöltése folyamatban van. Ismertetése szerint Magyarországon 27,3 százalékos a földgáztározók töltöttsége, Európában ugyanez az arány átlagosan 17,3. „Normális időkben ez biztonságot adna, de ezek nem normális idők” – húzta alá a tárcavezető. 

Mint mondta, a már megkötött szerződéseken felül 700 millió köbméter földgáz vásárlása szükséges, ez pedig az Oroszországból származó források nélkül nem lehetséges. Hangsúlyozta azt is: az újabb szállításokat minél előbb meg kell kezdeni, hiszen Magyarországon október 15-én hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon.

Napi 20 millió köbméteres beszállítási kapacitást tudunk biztosítani a plusz mennyiség befogadására, amelyet már elő is készítettünk

– ismertette a tárcavezető, hozzátéve, hogy szakmai és vállalati szinten már megkezdődtek a tárgyalások. 

A háborúról szólva Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország a békében és az azonnali tűzszünetben érdekelt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató