2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Magyar ezredes: Az ukránok már elvesztették személyi állományuknak és fegyverzetüknek a 60-80 százalékát

Oroszország újabb megyéket akar elfoglalni, miközben az ukrán hadsereg az Amerikától kapott rakétavetőkben bízik – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője az infostart.hu-nak.

A korábbi, 1500 kilométeres arcvonal leszűkült, de szűkülnek az orosz haderő lehetőségei is – kezdte a hadi helyzet ismertetését Resperger István ezredes. „A szárnyakra az oroszok nem csoportosítottak nagy erőket. Csak 5-10 kilométerenként van egy-egy zászlóalj harccsoportjuk, ami alakulatonként 1000-1500 embert jelent. Herszonnál az oroszok védelmi állásokat építettek ki és minden eszközzel lövik az ukrán erőket, illetve Mikolajiv városát. Rakétacsapásokkal próbálják akadályozni az ukránok ellenlökéseit – közölte a szakértő.

„A frontvonal középső részén, a Donbaszban, az oroszok még egy nyolcezer négyzetkilométeres terület megszerzésért küzdenek. Jelentős az erőfölényük mind létszámban, mind pedig tüzérségi eszközök tekintetében. Velük szemben 8-10 ukrán dandár védekezik, egységenként 3000 fővel.

Az orosz túlerő miatt az ukránok már elvesztették az alakulatok személyi állományának és fegyverzetének 60-80 százalékát”

Ezért új erőket, főleg tartalékos területvédelmi dandárokat vontak előre az arcvonalba” – mondta Resperger István. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője azt is elmondta, hogy

mindeközben megkezdődött a már elfoglalt déli területek oroszosítása”

Elmesélte, hogy behúzták az orosz kábeltévét, bevezették az orosz SIM-kártyákat és a rubelelszámolást. „Olyan hivatalnokokat is keresnek, akik a közigazgatásban hajlandók együttműködni az oroszokkal. Ez a politikai cél” – hangoztatta Resperger István.

Az ezredes szerint ebben a helyzetbena béketárgyalásnak akkor lesz esélye, ha mindkét fél reálpolitikusként viselkedik, és befejeződik a Donbaszban a donyecki erők felszámolása.

„Akkor várható egy nagyobb hadműveleti szünet orosz részről is, hiszen logisztikailag a személyi állományt, a technikát, a lőszert fel kell tölteni. Ezt követően lehet esetleg fegyverszünetről, a tűzszüneti vonalról, fogolycserékről, a hallottak átadásáról egyeztetni. A béke még ennél is messzebb van” – hangoztatta Resperger István.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató